25/6/2020 10:06
Online Counter

Плашим се да је рјешење о депортацији које ми је Гранична полиција Црне Горе уручила 18. јуна наставак обрачуна са Српском православном црквом и прогона српског народа у Црној Гори, а надлежни органи у својим процесима не воде се законом и Уставом, већ искључиво анимозитетом према Србима.

Рекао је ово архијерејски намјесник у Пљевљима, протојереј-ставрофор Саша Јањић за “Глас Српске” и додао да је на ово рјешење уложио жалбу, јер оно нема никакво упориште у закону.

Јањић је родом из Тешња, а у рату је са породицом избјегао у Добој, гдје му и данас живи мајка, и држављанин је Републике Српске, односно БиХ. Црногорска гранична полиција му је прије седам дана уручила рјешење о депортацији којим му се забрањује боравак на територији Црне Горе и наређује да државу мора да напусти у року од седам дана, а Јањић је уложио жалбу на ово рјешење.

- У Црној Гори сам свештеник већ 19 година, а у рјешењу о депортацији које ми је уручено стоји да сам у Црну Гору први пут ушао 25. децембра прошле године, те да сам са повременим прекидима ту боравио до средине јуна, чиме сам прекршио дозвољени боравак од 165 дана. У својој жалби, коју сам предао у уторак, сам навео да сам у Црној Гори од 2001. године и да сам се уредно пријављивао до 2012, када ми је први пут ускраћен боравак, на шта сам се жалио Управном суду и добио тај спор - истакао је Јањић и додао да често путује јер Пљевља припадају Епархији милешевској, чије сједиште је у Пријепољу, гдје често службено одлази на разговоре са епископом.

Према рјешењу, Црну Гору је требало да напусти данас, али је оно суспендовано до окончања жалбеног поступка, када се очекује правоснажна одлука.

- Ово је искључиво политичка одлука и нема никакве везе са законом. Против мене се води још један исти поступак, а мој правни тим ми је објаснио да се о истој ствари не могу истовремено водити два поступка, на шта сам се такође позвао у жалби - рекао је Јањић.

Он наглашава да се у Пљевљима на посљедњем попису највећи број људи изјашњавао као Срби и да говоре српским језиком, те да су процентуално Пљевљаци најприсутнији на литијама.

- Око 75 одсто народа у Пљевљима долази на литије. То је, сигурно, оно што им највише смета. Плашим се да ово није више обрачун само са црквом, већ је циљ ових власти да у Пљевљима на наредном попису буде значајно мањи број оних који се изјашњавају као Срби - истакао је Јањић.

Како истиче, став адвоката и правника је да ће, ако се у Црној Гори још поштују закони, рјешење о депортацији бити поништено.

- Сви су сагласни да ово нема никакво упориште у закону и ако одлука буде потврђена, она ће бити апсолутно вануставна. Ја се у Бога надам да ће поштовати законе ове државе и да ћу остати са својим народом у Пљевљима - закључио је Јањић.

Подршка

Велики број Пљевљака окупио се испред станице Пограничне полиције Црне Горе 18. јуна, када је протојереј-ставрофор Саша Јањић позван у станицу да преузме рјешење о депортацији.

- Захвалан сам свом народу што ми пружа велику подршку. Предстоји ми велика борба. По мом мишљењу, ускоро ће се у истој ситуацији наћи бар 11 или 12 мојих колега, којима ће такође покушати да ускрате боравак у Црној Гори - рекао је тада Јањић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости