3/8/2022 17:43
Online Counter

Светосавска српска листа (СВЕТОСАВСКА), потписивање Темељног уговора између државних органа и канонске Православне цркве, сматра кораком напријед у процесу нормализације и цивилизације политичких прилика у Црној Гори. Нико сем учесника литија није заслужан за успјех ове друштвене мисије, нити је неко од политичких субјеката којима је Амфилохије Радовић донио политичку побједу на изборима 2020. године, заслужан за успјех овога пројекта.

Српски народ дубоко цијени гест премијера Дритана Абазовића. Али, ми Срби немамо разлог за трајну захвалност јер је управо садашњи премијер на мјесто вицепремијера дошао вољом блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Дубоко жалимо што претходни премијер, као православни хришћанин, није имао довољно снаге да повјерује вјери, а не логици, и као такав, потпише Темељни уговор. То што је изигран, у једном тренутку, од стране оних које је митрополит Амфилохије уклонио из структура нове државне власти и њиховог регионалног ментора, Кривокапићева је грешка, а не народни пропуст.

СВЕТОСАВСКА сматра дискутабилним два члана Темељног уговора између Владе Црне Горе и Српске православне цркве. Остатак овог правног акта, у мјери у којој је медијски био доступан, и који гарантује канонски и имовински монопол СПЦ–у у Црној Гори, потпуно је прихватљив.

Зато, не бјежимо од генералне подршке Темељном уговору кога су данас потписале извршна власт у Подгорици и СПЦ. Папир трпи доста тога, али и гарантује континуитет Светосавске Српске православне цркве која је старија од Црне Горе и која ће Црну Гору, баш као и сваки државни субјекат у окружењу, сасвим сигурно надживјети.

Народ живи и само је вјечна Српска православна црква у Црној Гори.

Мр Мирко Рмандић, члан руководства СВЕТОСАВСКЕ

Подгорица, 3. август 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости