23/2/2020 13:32
Online Counter

Други по реду Сајам завичаја одржан је јуче у "Мастер центру" Новосадског сајма. Ова манифестација окупила је појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе.

Присутнима су се на отварању, осим градоначелника, обратили и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Сајам завичаја одржао се у организацији Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, уз подршку Покрајинске владе.

На 100 штандова представило се преко 70 излагача, а преко 300 учесника у културно-уметничком програму презентовало је изворно народно стваралаштво.

Један од излагача био је и Свесловенски савез. Председница савеза Драгана Кузмановић – Јаничић казала је да ово јесте завичајни скуп, али и нагласила да, пошто су Руси пред српско – турски рат послали неколико хиљада војника и преко 700 официра, српске земље јесу и њихов завичај.

– Поготово зато што је у време Октобарске револуције, 50.000 припадника руске елите, дошло у Србију, при чему су 20.000 од њих, са потомцима, наставили да живе у нашој земљи. Оправдано, ми у Свесловенском савезу, кажемо да је Србија завичај и наше једнокрвне и православне браће Руса. Зато је Свесловенски савез излагао у Новом Саду. Поштујемо заједницу различитости, дајемо импулс овој мутлиетничкој средини, казала је председница Свесловенског савеза.

Број прегледа:
hit counters free

Новости