24/9/2019 8:20
Online Counter

Административни одбор је предложио Скупштини да изабере бившег лидера СНП-а и посланика Срђана Милића за члана скупштинског одбора који треба да прати реализацију одлуку о давању у закуп острва Ластавица са тврђавом Мамула у херцегновској општини швајцарској компанији Ораском. То мјесто за Милића је тражио клуб посланика СНП - Демос.

Милић се од конституисања овог парламентарног сазива крајем 2016. године није појављивао у јавности, нити је учествовао у раду парламента, а да ли овим потезом прекида бојкот и да ли наступа у име СНП-а, питања су на која он јуче није одговорио “Вијестима”, већ је упутио на партијску колегиницу Данијелу Павићевић, која је предсједник клуба посланика СНП - Демос.

“Тако је. Тачно је да смо једини остали у бојкоту. Опште је позната чињеница да су само два посланика СНП-а у бојкоту, као и дјеловање осталих колега из опозиције тим поводом. Kлубу посланика СНП - Демос припадају мјеста сходно Пословнику о раду Скупштине. На сва мјеста која припадају нама, као и осталим посланицима овог клуба предложили смо чланове”, казала је Павићевићева.

СНП, на чијем је челу Владимир Јоковић, бојкотује рад парламента од конституисања овог сазива. Из медијског центра те партије јуче је “Вијестима” званично речено да поштују одлуку о бојкоту и да је то обавеза и Милића.

“СНП није прекидао бојкот парламента. Kао што је познато, одлуку о бојкоту потписали смо заједно са осталим колегама из опозиције. Исту је потписао и на поштовање се обавезао и бивши предсједник СНП-а, сада посланик, Срђан Милић”, казали су из СНП-а.

Kако су додали, немају информацију о предлогу да Милић буде изабран у одбор за праћење реализације пројеката “Мамула” и не знају на који начин је Административни одбор могао Милића предложити на ту функцију.

“То, с обзиром на то да као партија нијесмо консултовани”, истакли су у СНП-у.

Административни одбор је Милића изабрао прошле седмице гласовима владајуће коалиције, а из опозиције није добио ниједан глас. Бранка Бошњак и Милун Зоговић из ДФ-а су били уздржани, а њихов партијски колега Милутин Ђукановић и посланик СДП-а Рашко Kоњевић нијесу се изјаснили.

Скупштина је у јулу усвојила одлуку о образовању одбора којом је одређено да то тијело има 11 чланова и чији ће састав, укључујући предсједника и замјеника одговарати страначкој заступљености посланика у парламенту. У рад тог тијела је изабрано седам посланика владајуће коалиције.

Из осталих опозиционих клубова нико није тражио попуну мјеста и према незваничним информацијама “Вијести”, неће предлагати кандидате. Опозиција се од старта противила давању у закуп овог локалитета, који је у парламенту добио зелено свјетло захваљујући гласовима три посланика Позитивне Црне Горе која је након што је подржала у парламенту Владу премијера Мила Ђукановића изгубила парламентарни статус на изборима 2016. године. Опозицији и већем дијелу јавности је спорно да се некадашњи затвор претвори у туристички комплекс.

Три и по године каснили са формирањем одбора

Скупштина је каснила више од три и по године са формирањем тог привременог одбора за који је одлука усвојена 29. децембра 2015. године. Према том документу, требало је осам дана од дана објављивања одлуке у Службеном листу да буду формирани привремени одбори са дефинисаним задужењем праћења реализације тих одлука.

Уговором о дугорочном закупу локалитета острва Ластавица са тврђавом Мамула са компанијом Ораском предвиђен је период закупа од 49 година.

Број прегледа:
hit counters free

Новости