3/11/2019 8:37
Online Counter

Руска државна агенција ''Регнум'' објавила је прилог о актуелном стању у Српској православној цркви. Портал Српско уједињење текст преноси у цјелости:

Противрjечне информације пристижу са Балкана у вези са стањем у Српској православној цркви. Српски медији извjештавају о „обновљеној љубави између Цариграда и СПЦ“, како је вијест о сусрету високих делегација Васељенске Патријаршије и Синода СПЦ пренио провладин дневни лист „Kурир“.

У извјештају се наводи да се делегација Васељенске патријаршије током четвртка и петка прошле недјеље први пут послије пет година, састала са патријархом Иринејем и Синодом Српске православне цркве. Овакав напрасни сусрет двије високе делегације чуди будући да се сам патријарх, заједно са члановима Синода СПЦ, неријетко негативно односи према поступцима Васељенске Патријаршије, истичући блиске и братске односе са Руском црквом, у чему предњачи епископ бачки Иринеј који је такође као члан Синода присуствовао сусретима двије делегација.

Све до прошле недјеље, епископ бачки, који слови за „сиву еминенцију Српске цркве“ и човјека најближег Руској православној цркви, веома често се у јавним наступима згражавао црквеном политиком Фанара према црквеном питању у Украјини. Владика Иринеј је у својству портпарола СПЦ издао више саопштења у којима се цариградски патријарх, између осталог, означава као генератор „хаоса у Васељенском Православљу“.

Оваква саопштења и став епископа бачког, иначе донедавно најлојалнијег човјека Цариграда, очигледно је имало толико утицаја у православном свијету да је Београд посјетила делегација Васељенске патријаршије на челу са, једним од водећих православних теолога, митрополитом Јованом Зизијуласом, која се састала са члановима српског Синода. Саопштење које је после тога издато на званичном сајту СПЦ врло је штуро, али су зато медији блиски власти у Србији са којом чланови Синода СПЦ имају веома блиску сарадњу, пренијели чак и детаље о сусрету делегација двије Цркве.

- Српска православна црква је одувијек поштовала Цариград и данас воли Васељенску патријаршију као своју мајку цркву - поручио је патријарх Иринеј током сусрета који је, како се наводи, „отворио нову страницу у односима Цариграда и СПЦ, обновивши споне јединства и љубави - преносе српски медији.

Другим ријечима: Српска црква неће признати украјинске расколнике, али неће ни прекинути црквено општење са Цариградом који и даље сматрају својом "мајком црквом". Стога се стиче утисак да портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј прави много буке ни око чега.

Из извора у врху Руске православне цркве сазнајемо да такво понашање владике Иринеја не чуди јер, иако он тренутно слови за "руског човјека" у Српској православној цркви, епископ бачки никада није престао бити најлојалнији човјек Цариграда у СПЦ. То може да значи да је „сукоб“ СПЦ са Цариградом намерно исфорсиран од стране епископа Иринеја који је само направио представу за јавност, а све са циљем да себе представи човјеком који заступа интересе Руске православне цркве. Ипак, да епископ бачки Иринеј већ деценијама ради против интереса Руске Цркве у Србији, потврђује и статус који у Србији има подворје Руске Цркве.

За вријеме док је на челу Владе Србије био Војислав Kоштунице, залагањем митрополита црногорско-приморског Амфилохија, подворје Руске Цркве у Београду уписано је у регистар Цркава и вјерских заједница у Србији. Пар година касније, тадашње Министарство вјера је, под великим притиском епископа бачког Иринеја, подворју Руске Цркве у Београду укинуло тај статус и исписало га из регистра Цркава и вјерских заједница, тако да од тада Подворје Руске Цркве у Београду свој правни статус остварује у оквиру Архиепископије београдско-карловачке СПЦ.

Извори у Московској Патријаршији сјећају се и изјаве епископа бачког Иринеја из времена када није крио блиске односе са Цариградом и пријатељске односе са патријархом Вартоломејем: "Да се родио као Србин, али да ће умрети као Јелин". Васељенска патријаршија се, у јеку украјинске кризе, изјаснила да је црквена ситуација у српским земљама за њу јасна. У Црној Гори у којој постоји самозвана Црногорска православна црква коју су признавали украјински расколници прије него што им је Цариград додијелио Томос о аутокефалности, као и у Македонији чија је црква у расколу са Београдом још из времена комунизма, за Васељенску патријаршију је канонска једино јерархија Српске цркве.

У том смислу се Српској православној цркви ни на који начин не би исплатило заоштравати односе са Цариградом, поготово у контексту политичке ситуације на Балкану која никако не иде на руку ни званичној Србији, ни Српској православној цркви. Према томе, како кажу наши извори са терена, оно што је стварна намјера епископа бачког Иринеја јесте да, у корист Васељенске патријаршије, још више интензивира сукоб на линији Београд-Фанар, што ће патријарху Вартоломеју послужити као изговор да црквену ситуацију у Македонији ријеши на сличан начин као и у Украјини, изговарајући се немогућношћу да се са Српском црквом постигне било какав договор.

Наравно да епископ бачки неће ићи тако далеко и заговарати прекид општења са Цариградом, али ће, поред тога, чинити све да се режираним сукобом ситуација преокрене против интереса Српске, али и Руске православне цркве и руске политике на Балкану у цјелини.

Број прегледа:
hit counters free

Новости