28/1/2021 10:20
Online Counter

Споменик покровитељу руске војске Александру Невском открили су војници руске војне базе „Хмејмим“ у Сирији.

Откривање споменика се поклопило са Даном пробоја блокаде Лењинграда, који се обележава 27. јануара, рекао је током церемоније заменик команданта руских оружаних снага у Сирији за војно-политичко деловање контраадмирал Игор Курочкин.

„Данас одајемо почаст изузетном војсковођи, светом и племенитом великом кнезу Александру Невском. Значајно је, и по свему судећи није случајно, што се овај дан поклопио са Даном укидања блокаде Лењинграда. Александар Невски није био само изузетан војсковођа, већ и проницљив и мудар политичар. Он се успешно супротставио покушајима католичког Рима да Русију укључи у западну коалицију против Златне Хорде. Кнез је дипломатским методама успео да спречи разорну инвазију номада на руске земље и да не подлегне провокацијама папског престола“, рекао је Курочкин.

Према његовом мишљењу, Александар Невски не треба да у сећањима савремене војске буде само херој из прошлости, који је некада победио шведске и немачке витезове. Он је један од оснивача и заштитника руске државности, који се показао и на бојним пољима и у дипломатији, његово дело је актуелно и после осам векова.

Споменик, рад вајара Михаила Сердјукова, направљен је у Русији.

У бази „Хмејмим“ је постављен на гранитни постамент поред православног храма Пророка Илије.

Ове године се прославља 800 година од рођења руског светог кнеза Александра Невског.

Број прегледа:
hit counters free

Новости