26/8/2019 11:02
Online Counter

Русија је спремна да се укључи у преговоре о Kосову уз САД и подржи позицију Србије! Ову поруку званичне Москве и председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина пренео је њихов амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

Порука руског дипломате стиже у време када се на Србију појачавају притисци Запада, посебно Вашингтона, да се што пре реши питање Kосова.

Након последње посете председника Вучића Њујорку и састанка са државним секретаром Стејт департмента Мајком Помпеом, постало је јасно да Америка и даље има веома чврст став када је у питању решење косовског проблема.

То се огледа и у ‘препоруци’ да финални споразум треба да води ‘међусобном признању Kосова и Србије’. Истовремено, САД инсистирају и на што хитнијем обнављању дијалога Београда и Приштине.

Боцан-Харченко поручује да је Русија спремна да се, на захтев Србије, укључи у дијалог и подржи решење две стране, али само оно које би било у складу са међународним правом.

Према његовим речима, Русија ће наставити војно-техничку сарадњу са Србијом како би се ојачала безбедност у региону.

– Нико неће бити на штети због тога. Србија ће појачати своју одбрану, без икакве штете и претње за комшилук и регион. Москва полази од тога да је одбрамбена политика суверена ствар сваке земље. Сфера је осетљива, доста компликована, и индустрија је компликована, сложена и модерна.

Русија је сад на врхунцу производње, квалитет је изванредан. Имамо интересовање више земаља света. И овде желимо праведну конкуренцију, без политизације, ми смо против наметања –предочио је Боцан-Харченко.

Број прегледа:
hit counters free

Новости