8/12/2022 11:02
Online Counter

Mразеви и смрзнута земља дошли су на украјинске фронтове. И, борбе су се појачале.

А руска војска као да поступно већ почиње своју зимску кампању иако је у борбе укључено само 77.000 од 300.000 мобилисаних.

Украјинци су свуда у дефанзиви и суочавају се са губитком позиција, људства и ратне технике. Све би за њих било још много неповољније да немају досад максимално прикривану помоћ Запада.

Постепено се, наиме, открива да на страни кијевске хунте ратују целе јединице из Пољске, Немачке, Велике Британије и Сједињених Држава. Плус: мање или веће групе (десетине и стотине „цеви“) из Грузије, Азербејџана и низа других земаља.

Сад већ ратују као посебне јединице, без мешања са Украјинцима. И, држе делове донбаског и краснолиманског фронта.

Ово фактички значи да у Украјини – у прикривеној форми – ратује НАТО. И да је руска специјална операција попримила карактер ограниченог рата између РФ и Северноатлантске алијансе.

Упркос томе, Руси на свим деловима фронта напредују.

Украјински гарнизони у Соледару, Бахмуту (Артјомовску) и Марјинки увелико се „љуљају“.

Бахмут је фактички пред падом иако Кијев његовим браниоцима не престаје да шаље појачања.

Руси су фактички већ узели Јаковљевку. Борбе се воде у Опитном. Продиру и у Клешћејевку од које им се отвара пут ка много важнијим Ивановском и Часовом Јару.

Руси ће из Јаковљевке моћи да и минобацачким батеријама контролишу пут Бахмутз-Северск, а хаубицама од 122 мм - пут Бахмут-Славјанск.

Ово значи да ослобађање Соледара и чишћење територије северно од Бахмута постаје питање времена.

Московски војни експерт Алексеј Леонков оцењује да ће зимска кампања много решити:

- На основу њених резултата биће могуће процењивати колико ће специјална операција још трајати. Са њеним завршетком, биће решен и проблем демилитаризације Украјине. Најтежа ће бити денацификација. Немогуће је опростити отвореним злочинцима и садистима, као што су то учинили 1955. године у СССР.

Леонков закључује: „Припајање Русији Доњецке и Луганске Републике и Запорошке и Херсонске области већ је показало да је управо припајање једино исправно решење. Русија ће се зато кретати тим путем: ослобађати, припајати, економски оживљавати. Наравно, за то ће бити потребно време. Економски препород ће такође бити дуг процес.

Број прегледа:
hit counters free

Новости