22/8/2019 20:14
Online Counter

Изјаву одлазећег ''косовског премијера'' Рамуша Харадинаја да је Русија та која се залаже за поделу ''Косова'', амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко је оценио као смешну.

„Никада нисмо покретали сличну идеју о територијалној корекцији. На маргинама је било таквих предлога, укључујући период преговора о статусу, али никада званично нису биле на преговарачком столу“, истакао је.

Подсетио је да се тренутно одвија доста активности око Косова што, према његовим речима, уопште није лоше, јер што је више активности, како је истакао, више је могућности за стабилизацију ситуације.

„И више могућности да буде пронађена нека одлука, свеобухватна и на основу међународног права. Пре свега желим да у првом реду нагласим да Резолуција 1244 постоји и она мора да буде због тога темељ за сваку врсту преговора“, поручио је Боцан-Харченко.

Русија, како је додао, жели да се што пре поново успостави дијалог Београда и Приштине, а уколико Србија то затражи, Москва ће је, како је рекао, подржати у оквиру међународног права.

„Русија, имајући и жељу, има и обавезу, јер је стална чланица Савета безбедности УН. Редовне дискусије о Косову морају да се настављају, и то је једно од питања у делокругу Савета безбедности УН. Зато је немогуће да Русија не учествује и не остане фактор решавања и неких одлука“, казао је.

Русија, како је додао, жели да помогне Србији и региону да постане стабилан регион сарадње, интеграција и мира, и уверен је да је дугорочна, праведна и међународно правна одлука, на бази компромиса Београда и Приштине, могућа, и да би на крају требало да буде потврђена и одобрена од стране Савета безбедности УН.

Број прегледа:
hit counters free

Новости