12/6/2021 19:08
Online Counter

Русија има најмоћнију нуклеарну флоту ледоломаца и развијаће је и даље, рекао је председник Русије Владимир Путин.

„Имамо најмоћнију флоту ледоломаца и развијамо је. У скоријој будућности ћемо изградити још неколико нових моћних ледоломаца, међу њима је и ‘Лидер’. У свету таквог не да нема, него никад није ни било, чак ни код нас“, рекао је руски председник.

Како је навео, „Лидер“ ће ломити лед дебљине до три метра.

Подсетимо, ледоломци на нуклеарни погон пројекта „Лидер“ замишљени су као најмоћнији нуклеарни ледоломци на свету, а њихове размере сведоче у прилог томе — дужина ће износити 209 метара, ширина скоро 50 и висина готово 19 метара. Они ће бити потребни како би се обезбедила пловидба дуж Северног морског пута током целе године.

Ледоломац „Лидер“ је будућност руске цивилне флоте. Захваљујући моторима на нуклеарни погон, снаге 160.000 коњских снага, руски гигант ће достизати невероватну брзину од 24 чвора (око 44 км/ч). Важно је нагласити да апсолутни светски рекорд износи 12 чворова.

Експлоатација најмоћнијег нуклеарног ледоломца у историји светске бродоградње требало би да почне 2027. године. Вредност пројекта износи 127 милијарди рубаља (1,7 милијарди долара), а Русија планира да изгради три таква брода.

Путин је поводом празника Дана Русије уручио државне награде, а један од лауреата био је и капетан Одељења за безбедност и квалитет филијале „Далекоисточног морског паробродарства“ Генадиј Антохин.

Руски председник је после уручења награда у неформалном разговору са добитницима награда говорио и о руским ледоломцима.

Број прегледа:
hit counters free

Новости