17/8/2019 8:24
Online Counter

Демократе ће учествовати у раду Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, под условом то учини и остатак опозиције, саопштили су из те партије, наводећи да при томе не мисле на Демократски фронт.

Портпарол Демократа Никола Ровчанин казао је да ће та странка, у складу са договором са међународном заједницом, учествовати у раду Одбора.

„Под условом да већински дио опозиционих чланова Одбора, односно остатак опозиције, учествује у раду Одбора“, рекао је Ровчанин агенцији МИНА.

Он је истакао да при томе не мисле на ДФ „који се ових дана служи политичким триковима пријетећи неучешћем у раду Одбора, а истовремено не подносећи оставке на чланство у Одбору.“

„Лидери ДФ-а ће узети учешћа у раду Одбора зато што су претходно преузели обавезу да подрже План Бранимира Гвозденовића, којег су Демократе срушиле Бриселским планом. Зато нервоза код оба екстремна пола наше политичке позорнице“, тврди Ровчанин.

Према његовим ријечима, никада више се не смије дозволити да се изборно законодавство усваја гласовима ДФ-а и Демократске партије социјалиста.

„Kао што је то био случај 2014. године, по којем су десетак изборних процеса покрадени у корист ДПС-а и лидера ДФ-а, као вјечите Ђукановићеве опозиције“, додао је Ровчани.

Kако је навео, Демократе и сада знају да је ДПС комплетно изборно законодавство унапријед договорио са лидерима ДФ-а.

„И наш је задатак да такав договор срушимо, како би се отворио пут дуго чеканих демократских промјена у земљи“, истакао је Ровчанин.

На питање како коментарише став Александра Дамјановића да Посебном клуба посланика припада једно мјесто у Одбору, Ровчанин је рекао да су Демократе унапријед упозориле међународну заједницу да ће „ДФ заједно са својим “пријатељима”, које је претходно оптуживао за сарадњу са првом фамилијом, покушати да произведу блокаду у раду Одбора, јер то једино одговара ДПС-у“.

„Свака комбинаторика која онемогућава ДПС-у и ДФ-у да истргују наредно изборно законодавство, одговараће Демократској Црној Гори. У супротном, Демократе неће узети учешћа у раду Одбора“, казао је Ровчанин.

Упитан да ли ће посланици Демократа учествовати у раду сједнице парламента заказане за 23. август, на којој ће се расправљати и о попуни Одбора, он је рекао да ће та странка бојкотовати рад Скупштине све до стварања услова за прве, слободне и поштене изборе у историји Црне Горе.

„То смо обећали грађанима Црне Горе још 2016. године, то обећање ћемо и одржати. Нема тог притиска и комбинаторике која нас може натјерати да погазимо ријеч коју смо дали грађанима Црне Горе“, поручио је Ровчанин.

Kако је казао, ДПС је разним методама покушавао да врати Демократе у Парламент, „баш онако како је и вратила ДФ, када су преко ноћи срушили договор опозиције, погазили ријеч и још једном пред лицем цјелокупне домаће и међународне јавности грубо одиграли за ДПС“.

„У мору других покушаја, мора се признати да је укидање посланичких плата свим посланицима Демократа најпримитивнији потез“, рекао је Ровчанин.

Према његовим ријечима, посланици ДПС-а су очигледно мјерили својом мјером, па су мислили да је и другима исти мотив бављења политиком као и њима самима.

„Међутим, и овог пута су се опекли, и не само што нас нијесу вратили у парламент, већ су изазвали контраефекат од којег се згражава комплетно демократско друштво“, додао је Ровчанин.

Број прегледа:
hit counters free

Новости