14/12/2019 23:43
Online Counter

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрањо, посјетиће Црну Гору идуће године. То потврђено на састанку папе и премијера Црне Горе, Душка Марковића, данас у Ватикану.

Посјета поглавара  Римокатоличке цркве имаће историјски значај, саопштили су из Владе.

Папа Фрањо је на састанку са Марковићем похвалио политике које Црна Гора остварује, а тичу се екуменизма, културе, екологије и хуманизације у свим сферама друштвених односа, навели су из Владе.

Марковић је разговарао и са државним секретаром Ватикана Пјетром Паролином.

"Света Столица се не мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, али подржава доношење закона којим ће се у складу са цивилизацијским принципима уредити питања вјерских слобода и односа државе и вјерских заједница", казао је Паролини.

Он је додао да је Црна Гора  показала интегритет земље са снажном мултивјерском традицијом и складом.

"Најављена посјета папе Фрања управо је потврда репутације Црне Горе", нагласио је Паролини.

Саговорници су се сагласили да након усвајања препорука Венецијанске комисије, даљу процедуру на доношењу и имплементацији Закона треба да прати дијалог и што је могуће веће сагласје.

"Kардинал Паролини казао је да је Црна Гора примјер политички и друштвено стабилне земље, а посебно је важно што ваша земља у региону има улогу елемента стабилности и помирења. Државни секретар Свете столице је дао пуну подршку европској перспективи Црне Горе и региона, оцијенивши да је то важно за његов просперитет и безбједност, и најавио отварање резидентног представништва Свете столице у Подгорици, у рангу нунцијатуре", саопштено је из Владе.

Влада је на сједници утврдила платформу за званичну посјету премијера Светој столици 14. децембра ове године.

Премијер је у Ватикан отишао на позив државног секретара Пјетра Паролина.

То је, како се наводи у документу, у функцији јачања “одличних политичких односа и наставка дијалога на највишем нивоу”.

Број прегледа:
hit counters free

Новости