2/5/2021 22:36
Online Counter

Иако је раније патријарх Српске православне цркве Порфирије саопштио да је садржај Темељног уговора, који треба да потпишу СПЦ и Влада Црне Горе, усаглашен и да је преостало само његово потписивање, испоставља се, по изјавама епископа Јоаникија Мићовића, да је документ још увијек у фази нацрта. Епископ будимљанско никшићки и администратор Митрополије црногорско проморске каже да за сада располажу само нацртом темељног уговора, који је усвојила СПЦ. За њега, како каже, сваки документ, нарочито уговор, док не потпишу обије стране и не овјере печатом, заправо не постоји у неком правном смислу.

“Треба да схватимо правилно значај темељног уговора, да му не придајемо ни мањи, нити већи значај него што он има. Очигледно је да многи људи или не знају или неће да знају који је значај тог уговора”, рекао је Јоаникије у интервјуу за Радио Светигора.

Он наглашава да Црна Гора има потписана три темељна уговора са три остале вјерске заједнице: Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом.

“И ти темељни уговори су одрађени у тишини: двије стране, наша држава (власт) и највиши представници тих вјерских заједница су преговарали, дописивали се, разматрали та докуманета, предлоге, параграфе. То је са појединима трајало мало дуже, са неким краће, и у одређеном моменту када су се око свега усагласили, приступили су потписивању тих уговора поједичано. Ми смо се обрадовали свим тим догађајима јер смо видјели у томе одличну причу”, напомиње он.

Дакле, додаје Јоаникије, Црна Гора је показала дјелимично спремност да ријеши све оно што је везано за положај и статус вјерских заједница у Црној Гори.

“Међутим, те добре воље са стране наше власти није било према СПЦ, односно према епархијама СПЦ у Црној Гори, него је тадашња власт цијело вријеме опструисала дијалог. Никаквог конструктивног дијалога није било, заиста, не због нас, ми смо цијело вријеме хтјели да разговорамо. Са друге стране имали смо пројаву анимозитета и један уцјењивачки став”, истакао је он.

Иако је, наглашава Јоаникије, било ријечи у Влади Игора Лукшића, који је показивао некакав афинитет да се и то питање ријеши, али очигледно није могао од његовог главног шефа тада, 2012, није се дошло до било каквог резултата.

“Послије није било ни говора о темељном уговору. Сада кад смо добили нови Закон о слободи вјероисповијести, који је за нас прихватљив, дошло је на ред потписивање темељног уговора”, изјавио је Јоаникије.

Према његовим ријечима, темељни уговор је када двије стране, с једне стране држава, с друге Црква, поштујући Устав и правни поредак наше државе и канонско устројство наше Цркве, поштујући једни друге и начело одвојености Цркве и државе, изражавају спремност на сарадњу и јавно свједоче међусобно поштовање, за опште добро свих.

“У уговору, нама је то потпуно јасно, не смије да буде ништа што је у несагласности са Уставом Црне Горе и са њеним законодавноством. На основу онога што нам већ Устав даје, и што нам даје Закон о слободи вјероисповјести, просто поједина питања се мало опширније разрађују и дефинишу се неки оквири сарадње за будућност у неком ширем плану, као и са осталим вјерама у Црној Гори”, тврди Јоаникије.

Ми смо, каже он, цијело вријеме говорили, и то смо посвједочили у нашој борби за измјену првобитног дискриминаторног закона, да не тражимо ништа више, али и ништа мање него што су добиле остале историјске вјере у Црној Гори.

“И ево, толико је било фаме око закона, да ми нећемо да уђемо у правни поредак Црне Горе, него да се стављамо изнад државе. А заправо ми нисмо хтјели да прихватимо диктат, и нисмо хтјели да прихватимо дискримниацију. На крају кад смо затражили измјене, нисмо тражили за себе ништа специјално и ништа противно Уставу и правном поретку Црне Горе. Апсолутно ништа, и да има и најмањег повода, сигурно би неко поднио тужбу Уставном суду, до сад би то било завршено, с обзиром на то какво је било расположње, и даље је. У том односу државе и Цркве и даље некако трпимо кроз судство и неке друге инстистуције”, мишљења је Јоаникије.

Даље, подсјећа он, говори се о томе да уговор треба да се објави прије него што дође до потписивања.

“Ми још немамо уговор, имамо само нацрт, и то опет у неком условном смислу. Имамо текст који је усвојен на нивоу Цркве, тај текст је достављен Влади Црне Горе. Она треба да се изјасни, има право да да неке примједбе, да нешто поправи, да нешто прихвати, и ту ће се, надам се, руководити оним начелима која су фиксирана у Уставу и законима Црне Горе, посебно у Закону о слободи вјероисповијести. Дакле, то је све још увијек у радној верзији. За мене лично, за Цркву, сваки документ, нарочито уговор, док не потпишу обије стране и не овјере печатом, он заправо не постоји у неком правном смислу. Он је у припреми, он није завршен, и никада није обичај, макар у нашем црквеном поретку, да било који документ који је још у изради, да се објављује и да се чини предметом јавне расправе”, наглашава Јоаникије.

Он истиче да треба да се запитамо – да ли је било те јавне расправе када се потписивао уговор Црне Горе и ''Свете столице''?

“Помињем то посебно пошто је то уговор са хришћанском Црквом. Није било, нити се знало. Kо је знао да се тај уговор уопште припрема, и, хвала Богу, добили смо темељни уговор између Црне Горе и Свете столице. И тај уговор је, по моме осјећању, одличан и ми никада нисмо имали ниједну примједбу, чак смо изразили радост, као што сам већ рекао, због потписивања тог уговора. Да ли је било јавне расправе, да ли је објављен неки нацрт прије него је потписан? Не”, каже Јоаникије.

Још интересантније, према његовим ријечима, ови уговори скоро да немају никакве посљедице у односу на буџет Црне Горе, нама се ништа више не даје него што ми већ имамо у Уставу и закону.

“А да ли је неко тражио да се објави уговор између Црне Горе и Народне Републике Kине око ауто-пута због којег смо себе довели у подређени положај у односу на ту државу. Kо зна за текст тог уговора, да ли је тај текст и дан данас познат јавности, а већ је уговор давно потписан? Морамо лицемјество које се пројављује по овом питању да жигошемо”, наводи он.

Очигледно, тврди Јоаникије, да није у питању интерес, него ситно шићарџијско збирање неких јефтиних политичких поена, умјесто да се бавимо неким озбиљним питањима.

“Право да вам кажем, ја могу да релаксирам свакога. Унапријед тврдим, ја ћу бити први уколико би било нешто у том уговору супротно Уставу и правном поретку Црне Горе. Неће бити апсолутно ништа, ми ћемо гледати да наш уговор са државом не може да обори ни један Уставни суд. Што ће рећи да су то редовне активности. Ништа више од тога. Ми можемо и треба да потпишемо уговор, то је изражавање добре воље и спремности на сарадњу између двије стране, и то је у интересу обије стране”, поручио је Јоаникије.

Према његовим ријечима црква је овдје остала и са законом и без њега, и опстаће са уговором и без уговора.

“Ми гледамо да радимо на добро своје Цркве и своје државе, за државу је добро да вјерска питања буду ријешена на један цивилизован начин. Ми смо претрпјели дискриминацију што до сада нисмо имали у уговор, а друге вјере су имале. Венецијанска комисија је упозорила да је то дискриминација, коју врши државу над нама, што немамо потписан уговор. Ми хоћемо да уклонимо ту дискриминацију, хоћемо да коначно уђемо и овјеримо то лично својим потписима. Да уђемо у правни поредак Црне Горе и сада је то некоме проблем”, каже он.

Јоаникије даље додаје да су, како каже, до јуче били оптуживани да не желе да уђу у сарадњу.

“Да се толика енергија улаже да се доведе Црна Гора заиста у ред па до сад би све процвјетало. Kолико људи улажу своје енергије у хаос, а ми гледамо да из тог хаоса изађемо. И ево, ријешисмо питање Закона о слободи вјероисповијести, више никоме он није проблематачан зато што је свакоме јасно да је у складу са Уставом и доприноси правди, не само вјерника него општој правној сигурности у Црној Гори. Тако ће и бити са уговором”, убијеђен је Мићовић.

Међутим, он каже, да не стрепи уопште иако се то питање евентуално и не ријеши, па Црква је некако ближа својој суштини кад трпи неправду, кад трпи незаслужене клевете и све остало.

“Ми смо ових дана опет томе изложени од дијела нашег народа од којих је један дио изманипулисан, али, не бих рекао да су сви изманипулисани, многи су и злонамјерни. Међу злонамјерним видимо оне који су нам радили о глави, који су нам радили о злу, па се то њихово зло нама, хвала Богу, вратило на добро. Нека и њима Бог да добро”, закључио је Јоаникије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости