16/1/2020 8:54
Online Counter

Представнички дом америчког Конгреса гласао је да се резолуција о опозиву Доналда Трампа проследи Сенату, чиме су створени услови да председнику САД почне суђење у горњем дому Конгреса.

За прослеђивање резолуције гласало је 228 представника, док је 193 било против, углавном по партијској линији.

Доњи дом је одобрио и именовање седморо представника у Конгресу који ће на суђењу председнику бити „менаџери”, односно заступати Представнички дом, преноси Глас Америке.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси претходно је објавила да ће вођа тог седмочланог тима бити конгресмен Адам Шиф, председавајући у Одбору за обавештајна питања, који је од почетка укључен у истрагу о опозиву.

Преостали чланови тима су председавајући Одбора за правосуђе Џери Недлер, који је такође био укључен у истрагу; председавајућа Административног одбора Зое Лофгрен, која је била у Конгресу за време опозива Ричарда Никсона и Била Клинтона; председавајући Демократског кокуса Хаким Џефрис, представница Вал Демингс са Флориде, представник Џејсон Кроу из Колорада, представница Силвија Гарсија из Тексаса.

Портпаролка Беле куће Стефани Гришам је, поводом именовања „менаџера”, навела у саопштењу да „њихово именовање не мења апсолутно ништа”, преноси Ројтерс.

„Председник Трамп није урадио ништа лоше. Очекује да ће у Сенату бити поштована сва његова права која су му укинули председавајућа Пелоси и демократе у Представничком дому и очекује да буде ослобођен”, изјавила је Гришам, преноси Танјуг.

Председник Доналд Трамп написао је на Твитеру да је реч о „још једној превари демократа које ништа не раде”.

Лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел најавио је раније да би суђење могло да почне у уторак 21. јануара, а неки прелиминарни кораци могли би да се обаве до краја ове недеље.

Представнички дом у децембру је гласао за опозив Трампа, под оптужбом да је злоупотребио положај тако што је одобрену војну помоћ користио као средство притиска на Украјину да отвори истрагу против његовог демократског противника Џоа Бајдена и да је опструисао Конгрес, подсећа Глас Америке.

После усвајања резолуције у Представничком дому, процес опозива председника, такозвано „суђење”, наставља се у Сенату. Чланови доњег дома су „тужиоци”, Бела кућа има своје правне заступнике, сенатори су поротници, а процесом председава председавајући Врховног суда Џон Робертс.

Председник може бити разрешен дужности ако за то гласа две трећине сенатора, што је мало вероватно јер тренутну већину у Сенату имају републиканци.

Правила суђења у Сенату одређује већина сенатора.

Пелоси је скоро месец дана одлагала слање резолуције о опозиву у Сенат, у неуспешном покушају да наведе републиканског лидера у том телу Мича Меконела да пристане да укључи сведочења нових сведока.

Меконел, који је обећао да ће се координисати са Белом кућом, оценио је да је случај демократа „слаб” и да није задатак Сената да поново отвара истрагу.

„Ако је постојећи случај снажан, нема потребе да судија и порота поново отварају истрагу. Ако је постојећи случај слаб, демократе у Представничком дому није требало да опозову председника”, навео је он.

Председник Трамп, који пориче све оптужбе као „чисто политичке”, позива републиканске сенаторе да одбаце наводе из оптужнице Представничког дома и пре него што почне суђење.

Он је твитовао да би комплетно суђење дало, како каже, незаслужени кредибилитет „лажним оптужбама демократа”.

Ипак, неколико републиканаца наговестило је да неће подржати иницијативу да оптужбе против председника буду одбачене без одговарајуће процедуре у Сенату.

Потребан је само 51 глас да се сведоци приморају да сведоче током суђења.

Џон Болтон, председников бивши саветник за националну безбедност понудио је да сведочи ако добије обавезни позив - али је председник Трамп рекао да би могао да искористи своју извршну привилегију да га спречи.

Број прегледа:
hit counters free

Новости