16/5/2020 12:21
Online Counter

Епископ будимљанско–никшићки Српске православне цркве Јоаникије Мићовић и осморо свештеника пуштени су у поноћ из полицијског притвора.

Основни тужилац у Никшићу Стево Шекарић чекао је последњи тренутак да одлучи да ли ће послати у Истражни затвор свештенике којима је полицијско задржавање истицало пола сата послије поноћи.

Епископу и свештеницима Епископије будимљанско–никшићке је због литије на дан Светог Василија Острошког у Никшићу одређено задржавање до 72 сата, јер полиција и тужилаштво тврде да су одговорни за окупљање грађана упркос забрани због трајања епидемије.

Цијелог дана ишчекивала се јуче у Никшићу одлука истражног судије тамошњег Основног суда о томе да ли ће епископ и осморо свештеника бити пуштени на слободу.

Грађани су се испред суда окупили око 10 сати ујутру када је било планирано саслушање свештеника, а око поднева одржана је прес конференција представника СПЦ са које је поручено да је власт у Црној Гори искористила пандемију да се обрачунава и са Црквом. До касно у ноћ грађани су чекали одлуку суда, која је зависила од тога да ли ће тужилац тражити одређивање притвора до 30 дана.

Адвокат епископа Јоаникија Сава Kостић рекао је синоћ да је захтијев Српске цркве за изузећем тужиоца одбијен и да свештеници након истека 72 сата морају да буду пуштени.

“Замјеница вишег државног тужиоца Лепа Меденици је одбила наш захтјев и у првој одлуци, стајало је да немамо право жалбе. Међутим, одлука је ревидирана и дозвољена је посебна жалба. У овој фази поступка ни поступајући тужиоци ни старјешина ОДТ-а не могу предузимати било коју радњу док не постане одлука правоснажна, а то је док не протекне рок или се одлучи о жалбама које ћемо поднијети, тако да по закону епископ и свештеници морају да буду пуштени након истека 72 сата, а то је пола сата након поноћи”, казао је Kостић.

Митрополит Амфилохије рекао је да власт хапшењем Јоаникија и свештенства припрема грађански рат, поручивши да је вријеме да се “прекине са братоубиствима” у Црној Гори.

Он је подсјетио да су се на дан Светог Василија Острошког у никшићком храму придржавали прописа иако је на литургији, како је процијенио, било и до 10.000 људи.

“Испоштовали смо све што је тражено и у Острогу се није догодило ништа другачије него у Никшићу, то зна полиција и власт. Зато сам запањен да су те мјере примијенили само на никшићку литију”.

Објаснио је да је са Јоаникијем разговарао у Острогу у вези са литијом у Никшићу, те да је епископ предложио да је не буде, већ само молебан.

“Ја сам са тим његовим ставом дошао у Никшић на молебан, Јоаникије је инсистирао да буде како су се договорили, а ја сам рекао - не можемо тако да презремо овај народ, нико њега није сазвао овдје, нема разлога да ми не изађемо с овим народом. Ја сам главни кривац, није Јоаникије нити свештеници. Ако треба некоме да суде, нека суде мени”, казао је Амфилохије.

Он је говорио на прес конференцији, а дошао је и пред суд.

Члан Правног савјета МЦП адвокат Драган Шоћ рекао је да је задржавање свештенства један у низу доказа суноврата правног система, оцијенивши да у држави нема владавине права.

“Мени је као правнику веома жао што су поједини људи који су дио правног система пристали да буду пуке слуге политичких наредби и који су пристали да своју професију и дигнитет понизе и баце. Тај крст ће они морати сами да понесу, именом и презименом, и ниједно име не смије да буде неисказано, ко год је прекршио заклетву да ће закон спроводити савјесно и непристрасно”, поручио је Шоћ на прес конференцији у Парохијском дому у Никшићу.

Он је оцијенио да је епидемија искориштена као алиби да се изврши додатни притисак на цркву, као и да је настављена политика која завађа Црну Гору и која је у функцији избора који предстоје ове године.

Број прегледа:
hit counters free

Новости