11/7/2020 8:07
Online Counter

Полиција је око 23.30 преузела пуну контролу над простором Трга Николе Пашића, и почела да приводи насилне демонстранте.

Полиција је у акцију против демонстраната кренула када су их засипали каменицама, бакљама...

Демонстранти су чупали камене плоче и од њих правили каменице којима су гађали полицију.

Једна група њих је побегла кроз Пионирски парк, а друга, већа је сатерана ка Теразијама и Теразијском тунелу.

Након разбијања демонстраната, полиција се вратила ка Скупштини.

Такође, могли су се видети и повређени полицајци, којима су колеге пружале помоћ при повратку до парламента.

Један кордон полиције налази се на углу Булевара краља Александра и Таковске улице.

Из Булевара једна група насилних демонстраната наставља да засипа кордон Жандармерије каменицама и бакљама.

Полиција је на то одговорила сузавцем, захваљујући којем је успела да их, барем привремено, потисне дубље у Булевар краља Александра, преноси Танјуг.

Нешто после 23 часа група демонстраната изазвала је припаднике полиције тако што су их засули камењем и петардама. Полиција је кренула према насилницима, бачен је и сузавац након чега је део демонстраната почео да бежи у правцу Трга Николе Пашића.

Неки од њих носе гас маске, а поједини су се вратили на трг и посматрају шта се дешава испред републичког парламента.

Свега 15-ак минута раније ситуација на Тргу Николе Пашића била је потпуно мирна, преноси Танјуг.

Након што је полиција уклонила демонстранте који су пробили заштитну ограду и пробили се до самих врата Народне скупштине, део учесника протеста повукао се ка Тргу Николе Пашића, где је ситуација за сада, око 23 сата, мирна.

Поједини демонстранти тим тргом шетају, а већина седи на клупама и око фонтане или стојећи гледа у правцу Народне скупштине, одакле се повремено поново чују петарде.

Међу окупљенима углавном су млади који коментаришу вечерашња дешавања на протесту, преноси Танјуг.

Демонстранти су око 21.30 гађали полицију флашама и бацали бакље на полицајце, који су направили живи зид испред врата Скупштине.

У једном тренутку видео се само дим испред улаза у парламента.

Припадници Жандармерије су постројени дуж главног целог улаза у Скупштину, један део испред самих врата, а други између два низа степеница.

Грађани који се налазе у Пионирском парку стоје мирно и гледају шта се дешава испред врата Скупштине.

Испред Скупштине Србије, око 21 сат, пре напада на скупштину, када се група демонстраната пробила до пред врата Скупштине, почеле су да лете петарде и бакље.

Екстремне групе међу учесницима протеста, око 21 сат палили су бакље, бацали петарде, покушавајући да изазову инциденте.

Транспаренти који су били постављени на заштитну ограду испред парламента, скинути су, а у неколико наврата неколико демонстраната прескакало је ограду, али су враћени у масу, и ограда није пробијена, преноси Танјуг.

Окупљени вичу „Устани Србијо” и показују три прста. Демонстранти су медијске екипе вређали и псовали.

Група демонстраната нагрнула је Скупштину Србије, тако што су пробили заштитну ограду испод степеништа ка улазу у Скупштину Србије, поставили је пред сама врата, те гађали врата, али их је полиција која се појавила из Косовске улице уклонила...

Испред Скупштине Србије око 20.40, демонстранти окупљени уз заштитну ограду гађали су пластичним флашама са водом и лименкама, обезбеђење у цивилу, а у једном тренутку оборили су заштитну ограду.

Један од учесника протеста позвао их је да се смире и повуку од заштитне ограде, што су они учинили, ограда подигнута, али је настављен вербални сукоб, а ка обезбеђењу је полетела још нека флаша.

У групи која је оборила ограду је био и Срђан Ного, преноси Танјуг.

У једном тренутку, један младић је прескочио ограду и дошао на степенице скупштине и рукама позвао окупљене да му се придруже, што нико није учинио, те се он вратио преко ограде.

Потом је још један демонстрант, са мајицом Образа, прескочио заштину ограду, али га је вратио други учесник протеста.

Претходно је група, која се представља као ратни ветерани, заједно са припадницима Иницијативе „Не дамо Косово” прочитала своје захтеве, међу којима су оставке председника, министра полиције и директора полиције због употребе прекомерне силе, затим да се дијалог о КиМ врати у СБ УН и да се поштује резолуција 1244.

Након читања захтева дошло је до мањег инцидента када је један од учесника протеста ударио једног од ветерана, али су се страсти брзо смириле, мада и даље има тензија испред скупштинских степеница.

Број прегледа:
hit counters free

Новости