24/9/2019 21:00
Online Counter

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да полиција Републике Српске организована у жандармерију показује обуком и способностима да је спремна да одбрани уставни поредак и безбједност грађана од свих насртаја.

Додик је истакао да Република Српска, формирањем Јединице жандармерије Министарства унутрашњих послова /МУП/, шаље поруку да жели стабилност и мир као приоритет.

"Ово је и порука да смо исто тако спремни да се суочимо са свим изазовима који евентуално дођу са било које стране, као што је угрожавање уставног поретка или безбједности сваког нашег грађанина", рекао је Додик новинарима након свечаног постројавања ове јединице у Залужанима код Бањалуке.

Он је истакао да формирање Јединице жандармерије МУП-а Републике Српске представља опредјељење Српске да ојача способности и увјерење грађана да су безбједни.

Додик је рекао да је данашња промоција Јединице жандармерије један од важних датума у историји МУП-а Републике Српске.

Одговарајући на питање новинара каква је разлика између Жандармерије и резервног састава полиције, чије је формирање пролонгирано, Додик је навео да резервни састав није постројен, али да се од њега није одустало.

"Размотрићемо и чекаћемо прилику да буде формиран резервни састав полиције Српске јер се показало да је то најбољи начин одбране територије и безбједности Српске", истакао је Додик.

У Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке данас је свечано постројена Јединице жандармерије, чиме је званично представљена нова организациона јединица МУП-а Републике Српске која је формирана ради унапређења безбједности Српске, њених грађана и имовине.

Свечаности су присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

Формирање Жандармерије услиједило је у оквиру реорганизације интервентних снага МУП-а Српске ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове са којима се суочава Република Српска.

Број прегледа:
hit counters free

Новости