12/2/2020 13:47
Online Counter

Највиши званичници Српске једногласно су закључили да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Потврдила је то предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре у Палати Републике, након састанка званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ и лидера парламентарних политичких партија на којем је разговарано о политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

Истакла је да је једногласно закључено и да је неопходно хитно сазвати сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о питањима која се односе на одлуке Уставног суда које су дубоко задирале у идентитет Српске, а сада и у територијална, односно својинска питања.

- У континуитету добијамо одлуке Уставног суда БиХ које су штетне по интересе Републике Српске и излазе из оквира надлежности Уставног суда, те служе прекрајању онога што нам је дао Устав БиХ - нагласила је Цвијановићева.

Састанку су, осим предсједника Републике Српске, присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, предсједник Уставног суда Српске Џерард Селман, те представници Српске у заједничким институцијама и политичких партија.

Замјеник предсједника СДС-а Радо Савић је потврдио да је договор српских представника да буде одржана посебна сједница Народне скупштине.

- Уставни суд је инструмент оних политика које желе да ослабе Српску- рекао је Савић и додао да мора бити усвојен нови закон о Уставном суду БиХ.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Број прегледа:
hit counters free

Новости