31/1/2020 8:08
Online Counter

Одбрана генерала Ратка Младића, првостепено осуђеног на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и других злочина у БиХ, тврдила је пред међународним судом у Хагу да се Младићева права у притвору у Шевенингену „драстично крше” зато што га лечи особа којој је он ускратио свој пристанак.

На редовној расправи о стању у поступку, бранилац Бранко Лукић изразио је „забринутост по питању Младићевог здравља”.

Лукић је казао да су Младићева права „драстично прекршена” тиме што га је у притвору „посетила и лечила” извесна особа „без његовог пристанка”.

Адвокат Лукић рекао је и да је одбрана претходно поднеском тражила да та особа буде искључена из лечења генерала Младића.

О Младићевом здравстеном стању, Лукић је детаљно говорио на делу заседања затвореном за јавност.

Како је рекла судија Приска Нијамбе, Младићева одбрана је апелационом већу 24. јануара доставила поверљив поднесак о генераловом здрављу.

Секретаријат судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала, на тај поднесак одбране одговорио је јуче, рекла је судија Нијамбе.

Генерал Младић се током јавног дела заседања није обраћао судији. Само је на почетку заседања потврдио да добија превод на српски језик.

Младић (77) је у судницу дошао у тамном оделу и сивој кошуљи, са плавом краватом и изгледао је чило.

Хашки трибунал је 22. новембра 2017. генерала Младића неправоснажно осудио на доживотни затвор.

Трибунал је Младића прогласио кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора као талаца од 1992 до 1995.

По пресуди, то су била четири удружена злочиначка подухвата чији је заједнички циљ било трајно и насилно уклањање Хрвата и Муслимана са великог дела територије БиХ, ради успостављања српске доминације, преноси Бета.

Та злодела су, поред сребреничког геноцида, у пресуди квалификована као злочини против човечности, кршење закона и обичаја ратовања и Женевских конвенција.

На првостепену пресуду, жалбу је уложила Младићева одбрана, али и тужилаштво.

Усмена расправа о жалбама биће одржана у Хагу 17. и 18. марта.

Одбрана је у жалби затражила да Младић буде ослобођен или да му буде поново суђено. По одбрани, није доказано постојање злочиначких удружења, нити да је Младић у њима учестововао.

Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић у жалби су тврдили и да Младић није имао правично суђење, зато што су његова права „грубо прекршена”.

Одбрана се, како преноси Бета, жалила и на казну коју је расправно веће изрекло Младићу, уз тврдњу да судије нису у обзир узеле олакшавајуће околности.

Тужилаштво је жалбом затражило да Младић буде проглашен кривим и за геноцид у још шест општина у БиХ, тврдећи да је током суђења доказало његову кривицу. Првостепеном пресудом, бивши командант ВРС је ослобођен по тој тачки оптужнице.

Младићеви браниоци жалбу ће усмено образложити током три сата у уторак, 17. марта 2020.

Тужиоци ће, потом, истог дана имати прилику да током три сата одговоре на тврдње бранилаца.

Браниоци ће прилику да узврате имати у среду, 18. марта, а за то ће им на располагању бити сат и по.

Истог дана, тужилаштво ће имати пола сата да изложи своју жалбу, а одбрана исто толико да одговори.

Усменом расправом о жалбама, биће окончано извођење доказа у процесу генералу Младићу. Судије ће затим већати о правоснажној пресуди.

Судија Кармел Ађијус, председник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала, најавио је недавно пред Саветом безбедности УН у Њујорку да ће правоснажна пресуда Младићу бити изречена до краја 2020.

Генерал Младић је у притвору у Шевенингену од краја маја 2011. Ухапсиле су га власти Србије, 26. маја те године, у Лазареву крај Зрењанина.

Прву оптужницу за геноцид у Сребреници, Хашки трибунал је против Младића подигао у новембру 1995.

Фото ЕПА / PETER DEJONG

Број прегледа:
hit counters free

Новости