10/4/2021 7:51
Online Counter

Руски председник Владимир Путин затражио је од турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана да сачува постојећи уговор који се сматра повољнијим за пролазак руских ратних бродова кроз турске мореузе на Црном мору.

Захтев је упућен пошто је Ердоган изразио жељу да изгради нови канал у Истанбулу да би растеретио Бофсор, један од најпрометнијих мореуза у свету.

Али тај пројекат би, према противницима, могао да угрози Конвенцију из 1936. године, која гарантује слободан пролазак цивилних бродова у Босфорском и Дарданелском мореузу, у доба мира и рата, преноси Бета.

За Москву је конвенција важна јер поставља мања ограничења за пролазак ратних бродова земаља које се граниче са Црним морем, међу којима је Русија.

Посматрачи сматрају да би могуће ревидирање конвенције олакшало приступ Црном мору ратним бродовима из других земаља, као што су САД или чланице НАТО-а, чему би се Москва противила.

„У вези са турским пројектом изградње Истанбулског канала, руска страна је нагласила важност очувања конвенције, како би се осигурала регионална стабилност и безбедност”, наводи се у саопштењу Кремља.

Број прегледа:
hit counters free

Новости