30/1/2021 17:14
Online Counter

Црногорски министар спољних послова Ђорђе Радуловић изјавио је да нова Влада Црне Горе пружа руку помирења Србији, оптуживши претходну власт да је пожурила да непосредно пред ступање на дужност нове владе додатно затегне односе с Београдом.

Он је за данашњу Политику рекао да је власт која је држала фотељу 30 година „рушила преостале везе“ и на крају протерала амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића.

Радуловић је, међутим додао и да је Божовић знао да се креће „по минском пољу“ изјавама о Подгоричкој скупштини на којој је 1918. године одлучено о припајању Црне Горе Србији, што је претходна власт поништила.

„Протеривање амбасадора је последња мера и њу би требало избегавати. Дефинитивно није примерена земљама које желе да граде добросуседске односе. Као што бих можда другачије поступио да сам тада био министар, тако и да сам био на месту амбасадора Божовића не бих излазио са ставовима који могу бити осетљиви по унутрашњи консензус државе домаћина“, рекао је Радуловић.

Како је рекао, потребно је јачати добросуседску сарадњу по принципу суверености, независности и немешања у унутрашње ствари.

„У том смислу, треба препознати и позив премијера Здравка Кривокапића премијерки Ани Брнабић да у јануару посети Црну Гору, као и мој телефонски позив министру Николи Селаковићу у другој недељи мог мандата с намером да пружим руку и да кренемо из почетка“, рекао је Радуловић.

Он је казао и да ће се врло радо одазвати позиву да дође у Београд, чим се стекну услови, преноси Танјуг.

Број прегледа:
hit counters free

Новости