1/5/2020 10:29
Online Counter

Социјалистичка народна партија Црне Горе изражава забринутост због тога што је Министарство економије најавило да ће узети у разматрање иницијативу Уније послодаваца о укидању нерадне недјеље, имајући у виду околности изазване епидемијом корона вируса и проблеме и губитке који су с тим у вези настали у пословању привредних субјеката из сектора трговине.

С обзиром да су радници у великим трговинским ланцима и мањим трговинама у последњих два мјесеца, поред здравствених радника, полицајаца и других, били на првој линији одбране од корона вируса, трудећи се свакодневно да изађу у сусрет свим грађанима Црне Горе, сматрамо неправедним да се сада уопште размишља да им се одузме једини слободан дан у току седмице, који су тешком муком добили.

Наиме, познато је да су већ деценијама радна права ових људи најугроженија, да раде врло тежак посао за мале плате, често прековремено, те да су до увођења нерадне недеље у октобру прошле године имали свега један или два слободна дана у току мјесеца. Такође, врло често су, за разлику од осталих грађана, ускраћени за слободан дан и током државних, вјерских и других празника.

Осим тога, сматрамо да трговински сектор није ни на који начин био угрожен током актуелне кризе, јер су трговачки објекти радили за све вријеме трајања мјера и препорука Националног координационог тијела за заразне болести, међу последњима им је скраћено радно вријеме, док су били први када су мјере попустиле и када се почело размишљати о продужењу радног времена.

СНП ЦГ сматра да је више него неопходно поштовати принцип о четрдесетосатној радној седмици и праву запослених на слободан дан у току седмице, као и у дане државних и других празника, и за то ћемо наставити да се залажемо и убудуће. С обзиром да је увођење нерадне недеље повећало продуктивност рада послодаваца у овом сектору, као и побољашало квалитет живота појединаца, породица и друштва у цјелини, апелујемо на надлежне органе да не учине поново неправду запосленима у овом сектору, посебно у изазовном периоду кризе када је њихово оптерећење на радном мјесту додатно порасло.

Не смијемо дозволити да и ова криза падне на терет оних који годинама трпе и чија су права у континуитету угрожавана, а који су тако посвећено и храбро радили током трајања пандемије, често и без основних заштитних средстава, бринући једино о добру својих суграђана.

Медијски центар СНП ЦГ

Број прегледа:
hit counters free

Новости