13/10/2020 19:22
Online Counter

Интервју суспедноване учитељице Раде Вишњић из Бара за портал Српско уједињење

Српско уједињење: Шта је истина о твом позиву ученицима да присуствују молебану у храму Светога Јована Владимира у Бару?

Рада Вишњић: Истина је да сам само прослиједила обавјештење ученицима о молебану и рекла им да могу ићи са киме желе,  да ја идем и да бих вољела да ми се придружи ко хоће. А једно је то што бих ја вољела, а друго је да сам рекла да ми се придруже, без оног ,,вољела", јер то би онда било позивање. Стриктно сам рекла да уколико иду обавезно понесу маске и држе дистанцу. Нико ми се није придружио, ишла сам сама, а два ученика су ишла са својим родитељима, наравно уз одлуку и слободну вољу родитеља.

Српско уједињење: С обзиром на актуелне нападе министра просвјете Дамира Шеховића на тебе, како тумачиш прошлогодишњу прославу Дана турског националног суверенитета у Основној школи ''Октоих'' у Подгорици, уз трбушни плес? Зашто тада, поводом тог недоличног дијела ''свечаности'', Шеховић није реаговао?

Рада Вишњић: С обзиром на мој прогон од стране министра Шеховића, још од почетка године, и на многе друге просвјетне раднике који су прогоњени на националној основи због српског идентитета, желим истаћи то да сам неким случајем прослиједила обавјештење да се организује прослава Дана турског националног суверенитета, добила бих похвалу за ширење братства и јединства међу народима! Као што је министар Шеховић у сарадњи са директором школе  Мирјаном Радуловић организовао приредбу у О.Ш. ,,Октоих" ,гдје су ученици играли турски  трбушни плес пред амбасадором Турске и турским дипломатама и гдје су им одржали час о турском национализму, као и подијелили турске заставе и балоне са турским обиљежјима. Нико од невладиних организација није реаговао да приговори да се ученици организују у вјерске сврхе и да им се намеће туђа религија. Питам се шта би било да су неким случајем позвани србски амбасадор и дипломате и да су им дјеца одиграла српско коло и да су организовали час о србском национализму и подијелили србске заставе и балоне са србском обиљежјима и да су то понијели ученици кући.

Српско уједињење: Очекујеш ли, у времену пред нама, отказ у Основној школи ''Југославија'', у којој си учитељица и да ли ћеш тужити министра Шеховића?

Рада Вишњић: Наравно да не очекујем отказ због прогона министра Шеховића на националној основи, већ очекујем од државних институција да не буду заражени национализмом  и прогоном због србског идентитета! И, наравно, тужићу министра Шеховића због клевете и тешких ријечи  и  директора школе Биљану Вукмановић која ми није дала могућност усмене изјаве на коју сам имала право, што стоји у дисциплинском поступку. Даље, прекршила је цијелу процедуру поступка мислећи да ће моћи, као и прошлог пута завршити све сама како она хоће! И на крају, желим правду за себе и све просвјетне и друге раднике који су у протеклом периоду прогоњени на националној основи!!! Желим саопштити да су људи у знак подршке отворили групу ,,Подршка за Раду" гдје отворено негодују због Шеховићевог прогона на националној основи!

Шта кажу родитељи у Бару?

Саопштење родитеља V2 Основне школе ''Југославија'' у вези Вибер поруке и позива на Молебан од стране учитељице Вишњић, портал Српско уједињење преноси интегрално:

Порука која је скриншотована и послата у медије није комплетна и нас неколико који су исту поруку прочитали, желимо да изјавимо сљедеће:

Учитељица Рада Вишњић није имала лошу намјеру, само је проследила информацију. Учитељица иначе ученике обавјештава о свим дешавањима која су интересантна или корисна за дјецу у нашем граду. Нико није уцјењиван, нити натјеран на нешто што не жели. У поруци је такође стајао дио текста у којем учитељица упозорава дјецу на епидемиолошку ситуацију и да дјеца понесу заштитне маске. Питамо се зашто цио текст није објављен већ само оно што је некоме одговарало? Такође желимо да кажемо да учитељица никога није увриједила, чак је и навела да може доћи ко жели и са родитељима.

Петицију за Раду Вишњић можете потписати ОВДЈЕ

Број прегледа:
hit counters free

Новости