17/7/2019 11:49
Online Counter

Безбедносни комитет Парламентарне скупштине НАТО недавно је грешком објавио документ са тајним локацијама нуклеарног оружја Алијансе у Европи.

Kако пише "Вашингтон пост", из документа се види да САД чувају део свог нуклеарног арсенала у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.

Документ "Нова ера за нуклеарно одвраћање? Модернизација, контрола оружја и савезничке нуклеарне силе" првобитно је објављен у априлу, али је белгијски лист "Морген" тек у уторак објавио део у коме се помињу локације оружја.

"Ове бомбе се налазе у шест америчких и европских база - Kлајне Брогел у Белгији, Бихел у Немачкој, Авијано и Геди-Торе у Италији, Волкел у Холандији и Инчирлик у Турској", наводи се у делу документа који је објавио белгијски лист.

"Вашингтон пост" наводи да "Морген" није прецизирао извор на који се позивају.

У најновијој верзији документа ПС НАТО, која је објављена прошле недеље, не помињу се више специфичне локације оружја већ само авиони који имају могућност да носе нуклеарно оружје.

Аутор текста, сенатор Џозеф Деј каже да су све информације које је користио у тексту јавно доступне и да је априлски документ представљао нацрт.

"Пост" подсећа да ни САД, ни њене европске савезнице, не причају отворено о локацијама где се налази америчко оружје на европском континенту.

Неименовани званичник који је разговарао са листом каже да документ Парламентарне скупштине НАТО није званичан документ Алијансе.

Међутим, "Пост" истиче да су многи европски медији документ прихватили као коначну потврду чињенице да САД складиште своје оружје у Европи.

Број прегледа:
hit counters free

Новости