10/10/2019 7:19
Online Counter

Државотворност

Покрет Самоопредељење се залаже за ограничење Устава Kосова као државе Албанаца и свих грађана Kосова и за повратак националних албанских симбола за државу Kосово, пише у тачки 5. одељка “Државотворност”.

Већ у наредној тачки наведено је да се Самоопредељење залаже за промену делова Устава Kосова који ограничавају суверенитет Kосова, укључујући и одбацивање Ахтисаријевог плана који дели територију, институције и културу по етничком кључу, уједно одржавајући у животу међународну владавину над Kосовом.

Они у тачки 7. констатују да уместо да изражава вољу албанског народа за националним уједињењем, Устав Kосова је негира, те да зато сматрају да су чланови 1.1 и 1.3 Устава Kосова међусобно опречни и залажу се за избацивање члана 1.3 који спречава право Kосова да се уједини са неком другом државом, односно са Албанијом.

Поштовање права на самоопредељење народа је признавање и прихватање политичке слободе народа, наводе они у тачки 11. одељка “Државотворност”.

Правосуђе

У одељку “Правосуђе” они наводе да је оно основни елемент државе, а у тачки 25. тог одељка наводе да ће се залагати за то да правосуђе има у виду 11 важних поља деловања, а та тачка 11 гласи “Сарадња јавних личности, или приватних лица, са Србијом у циљу наношења штете Kосову у прошлости”.

Осталих 10 тачака које су, како кажу, до данас биле непрестано занемариване, јесу владавина права, ратни злочини, расветљавање судбине несталих, паралелне структуре Србије, процедуре продаје друштвених и јавних предузећа, као и природних богатстава Kосова, порекло богатства политичара и особа из јавног живота, корупција на локалном нивоу, као и она на међународном која је почињена на Kосову, организовани политички и економски цриминал, шверц робе, активност тајних служби.“

Грађанство

Kосово треба да има и спољно самоопредељење, наводи Самоопредељење у свом програмском документу, а оно, како даље пише, обухвата право Kосова да се уједини са Албанијом путем двостраних референдума и мировних споразума.

Интегритет територије

Ситуација у северном делу Kосова која је настала услед директних интервенисања Србије, путем њених паралелних структура, резултат је нефункционалности државе, пише у тачки 34. одељка “Интегритет територије”. Због тога се Самоопредељење у том смислу залаже за онемогућавање функционисања тих структура у било ком делу Kосова. На северним граничним тачкама 1 и 31 морају се успоставити полиција и царина Kосова, прецизирају у том програмском документу.

Залажемо за враћање свих протераних Албанаца у своје куће и на своја имања на северу, пише већ у наредној тачки тог одељка.

Децентрализација

У потпуности ћемо ревидирати досадашњи процес децентрализације, наводе у тачки 39. одељка “Децентрализација”, јер је, како кажу, Kосову потребна децентрализација без етничких подела која у фокусу има грађанина Kосова, а не Ахтисарија.

Спољна политика

Залажемо се да имамо једну спољну јединствену политику са Албанијом и да заједно делујемо за заједничке циљеве нације, пише у тачки 42. одељка “Спољна политика”.

Самоопредељење се залаже за јасно разликовање односа са државама и народима који поштују вољу сувереног народа Kосова насупрот државама и народима који га не поштују, пише већ у наредној тачки тог одељка.

А залажу се и за различита ограничавања дипломатског присуства и деловања на територији Kосова оних држава које се отворено изјашњавају против суверене егзистенције народа и Kосова.

Залажемо се за војску која ће бити гарант територијалне целовитости земље, тако да служи одрживом миру, наводе у тачки 45. тог одељка.

Број прегледа:
hit counters free

Новости