3/10/2019 10:06
Online Counter

Жака Ширака и још 13 државника, Окружни Суд у Београду је 21. 09. 2000. године у име народа, осудио на по 20 година затвора због кривичних дела: ратни злочин против цивилног становништва из члана 135. а у вези члана 22. КЗ Савезне Републике Југославије, подстицања на агресивни рат из члана 152., повреде територијалног суверенитета из члана 135., убиство представника највиших државних органа у покушају, из члана 142. став 1 и 2, и употребе недозвољених средстава борбе из члана 148., по оптужници Окружног Јавног Тужиоца у Београду и јавног претреса одржаног 18., 19. и 20. септембра 2000. године.

Жак Ширак је проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, јер је као тадашњи председник Француске због економских, политичких и војних интереса повредио суверенитет СРЈ, распоредивши своје оружане снаге на њеној територији, пруживши политичку, финансијску и техничку помоћ албанским терористима на КиМ, користећи сва средства пропаганде и дезинформисања јавности о догађајима на КиМ. Франуцска је као чланица НАТО пакта учествовала 78 дана у бомбардовању СРЈ (што представља акт агресије према Дефиницији агресије) са несагледивим последицама по питању губитака војног, полицијског и цивилног становништва и разарање инфраструктуре. Употребом осиромашеног уранијума затроване су земља, вода и ваздух чије последице ће грађани трпети наредних година и столећа.

У пресуди су именом и презименом набројана 546 погинулих лица и 1457 рањених припадника Војске Југославије, 138 погинулих и 523 рањених представника Министарства Унутрашњих послова Републике Србије (чија имена ће портал Српско уједињење ускоро објавити).

У пресуди су такође по датумима, месту и времену, набројани сви разрушени објекти Министарства Одбране и Министарства Унутрашњих послова.

Пресуда такође садржи и имена и презимена жртава цивилног становништва и разрушених цивилних објеката у Србији (што ћемо такође објавити).

Суд је прихватио чињеницу да су САД као економски и војно најмоћнија и водећа чланица НАТО пакта имале водећу улогу,  али у судском поступку утврђено је да сви оптужени, а међу њима и преминули Жак Ширак нису се супротстављали планирању и реализацији агресије на СРЈ која је у континуитету трајала 78 дана.

Према томе Жаку Шираку се судило пред нашим Судом за учешће у злочиначком подухвату према нашој земљи.

Крив је.

Због тога је осуђен на 20 година затвора.

Казну није одслужио ни у нашој, ни усвојој земљи.

Срби су правдољубив народ и верују да ће казну служити макар на оном свету.

Број прегледа:
hit counters free

Новости