10/7/2019 16:56
Online Counter

Српска политичка сцена обилује кумствима. Ретка су она која су успела да одоле различитим политичким размирицама и страначким сукобима, мада има и таквих.

Најзапамћенији крахови кумстава везују се за лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, који своје кумове након политичких разлаза, није штедео.

Војислав Шешељ окумио се са Вуком Драшковићем, српским књижевником, политичарем и председником Српског покрета обнове, који су њих двојица заједно и основали. Драшковић је крстио Шешељевог сина Николу. Међутим, то кумство није дуго времена "било у миру". Драшковић и Шешељ су се посвађали. Шешељ је, онда, основао Српски слободарски покрет, а затим Српски четнички покрет, а на крajу је са отцепљеним крилом Народне радикалне странке на чијем челу је био Томислав Николић основао Српску радикалну странку.

Најбруталнија увреда коју је Шешељ упутио на рачун свог старог пријатеља и кума је она из 2017. године, када је на свом Твитер профилу "осуо паљбу", због Драшковићевих изјава о Kосмету и генералима који су 1999. бранили земљу од НАТО-а.

- Лоше мислим о Зорану Ђинђићу. Али се потпуно с њим слажем што је Вука Драшковића назвао кофом го**** - написао је тада Шешељ, између осталог.

Иако су пре осам година били на корак до помирења, када је Драшковић јавно затражио пуштање Шешеља из Хага, то се ипак није десило.

Томислав Николић такође је у кумској вези с Војиславом Шешељем, кум је његовим унуцима.

Николић је касније причао медијима, како је знао и тада када је пристао да буде кум Шешељевим унуцима, да се то неће добро завршити. Након напуштања СРС-а, Николић је рекао како је Шешељ све своје кумове отерао из странке.

Шешељ никад није опростио Николићу то што је напустио СРС, па га је често у јавности оптуживао за издају, али и говорио како је он човек који непрестано "мења столице".

- Узлетео је од нуле и враћа се на нулу. Више од две године говорили смо о карактеру Николића, у јавности износили криминалне афере, од дипломе, па тако даље. Овим је показао да је спреман да своју партију, коју је он сам основао, жртвује због личних интереса - само су неки од коментара које је Шешељ упутио на рачун бившег предесдника Србије.

Борис Тадић и Драган Шутановац кумови су и некадашњи политички саборци. Њихови кумско-пријатељски односи нарушени су оног тренутка када је Тадић напустио ДС. Тадић се успротивио Шутановчевој кандидатури за председника државе.

Њих двојица били су блиски пријатељи још у време када се Драган Шутановац забављао са својом садашњом супругом Маријом. У то време обоје су добили понуду за посао у иностранству. Марија је желела да оде, но Шутановац је хтео да остане у земљи и бори се против Милошевићевог режима. Тадић га је посаветовао да је запроси, јер је из његове перспективе то био једини начин да остану заједно. После тога Тадић им је био кум на венчању.

Осим Шутановца, Тадић има још једног "кума из политике", Балшу Божовића. Драгослав Зека Божовић, Балшин отац, кум је Борису Тадићу.

Оно што је интересантно у овом односу јесте то да је Балша Божовић приликом поделе међу демократама држао Ђиласову страну, што како се тада спекулисало, Тадић није баш најбоље прихватио.

Јовица Станишић, бивши начелник Државне безбедности, 2014. године крстио је Милоша Бајатовића, сина функционера СПС-а и генералног директора "Србијагас"-а, Душана Бајатовића.

Бајатовић ово кумство није крио од медија, али никад није желео да коментарише ову своју одлуку.

Још једно "политичко кумство" долази из СПС-а. Бранко Ружић и Дејан Бацковић двоструки су кумови.

Осим странке, кумство везује и Бојана Пајтића и бившег градоначелника Новог Сада Игора Павличића. Пајтић је био кум Павличићевој супрузи на венчању, а својевремено су обојица била на највишим функцијама у Војводини.

Kумство које је много пута било растурено, па онда поново обновљено је оно између Маје Гојковић, председнице скупштине и Игора Мировића, војвођанског премијера.

Мировић, као председник новосадског одбора Српске радикалне странке, својевремено је медијима објавио да је Маја Гојковић искључена из ове политичке партије. После ове буре, обоје су се касније затекли у СНС-у, где су и склопили примирје.

Маја Гојковић крстила је дете Игора Мировића, а да ли је њихово пријатељство и даље јако и да ли се друже изван странке остаје непознаница.

Еспресо

Број прегледа:
hit counters free

Новости