19/9/2019 7:42
Online Counter

Својим изјавама шеф СДА Санџака само потврђује да увек представља експонента неке стране силе, што о њему говоре политички ривали из редова његовог народа, каже аналитичар Немања Старовић

Усред потреса који је у Босни и Херцеговини изазвала декларација Странке демократске акције о стварању Републике БиХ, поново се јуче огласила и СДА Санџака Сулејмана Угљанина износећи нове оптужбе на рачун Србије. Овог пута из Угљанинове партије поручили да се над Бошњацима у Санџаку спроводи „агресивна дискриминација” приликом уписа деце у васпитно-образовне установе. На родитеље деце бошњачке националности, како је наведено, врши се „страховит притисак” како би „одустали од свог матерњег –  босанског језика”.

Угљанин је изјавио да је ове године број ученика који су уписали наставу на босанском језику у Новом Пазару дијаметрално супротан националној структури становништва. „До тога је довело, између осталог, то што су запослени у васпитно-образовним установама у већини случајева уписивали бошњачку децу на нематерњи –  српски језик, без знања њихових родитеља.”, рекао је Угљанин, преноси Танјуг

Шеф СДА је. иначе, у последње време послао више порука о повезивању Санџака са такозваном државом Косово и Албанцима, а спољнополитички аналитичар Немања Старовић поводом ових иступа, оцењује за „Политику” да у једном делу међународне заједнице и даље преовладава мишљење да би Србија требало силом да приволи неком, крајње неповољном, решењу за КиМ.

„Баш због тога се врше притисци на свим тачкама, не било да се ради о Косовској Митровици, Подгорици, Сарајеву или Новом Пазару”, изјавио је Старовић. Додао је да поменута декларација СДА у БиХ, као и најновије оптужбе Сулејмана Угљанина, несумњиво представљају део тог процеса. Међутим Старовић наглашава да законска решења, као и позитивна пракса на плану заштите мањинских права у Србији далеко превазилазе све европске стандарде.

„Сходно томе Угљанинови захтеви за интернационализацијом овог питања не могу произвести било какве озбиљније консеквенце”, наглашава наш саговорник. Оваквим изјавама, како каже, Угљанин само потврђује да увек представља експонента неке стране силе, што о њему говоре политички ривали из редова његовог народа. На тај начин, наставља наш саговорник, он заправо тргује интересима Бошњака од којих је већина опредељена за мир и изградњу боље будућности.

Да декларација СДА представља наставак рада на укидању Републике Српске упозорава политиколог Дејан Мастиловић који за наш лист додаје да се при томе на Санџак сада утиче више из Приштине него из БиХ и да је то повезано са међународним фактором. „Велика Британија, Америка и Немачка, још од оформљења Републике Српске покушавају да је ослабе и успеле су пре свега уз помоћ високих представника. Они су укидали Републици Српској једну по једну надлежност. Остали смо без владе, војске, а умало и без полиције. Сада покушавају да нам узму и ту независност који имамо, а већ дуго својатају наш језик и писмо. Циљ је унитаризација и потпуна исламизација БиХ ”, сматра Мастиловић додајући да се у БиХ интензивно „увозе Арапи”.

У околини Сарајева, како каже, граде се затворена насеља у којима они живе, а у њих не може ући ни полиција. Такође, у више од 40 места у БиХ живе вехабије које су насељене у општинама на замишљеној граници са РС. Када је реч о Санџаку, подсећа да Сулејман Угљанин чешће иде у Приштину на консултације него у Сарајево, као што би било очекивано. Мастиловић истиче и да је пре недељу дана Угљанинова странка затражила „специјални статус за Санџак”, а да је прошле године, у разговору са шефом мисије ОЕБС-а Андреом Орицијем Угљанин тврдио да се Србија односи непријатељски према Бошњацима у Санџаку. Убрзо потом Бошњачко национално вијеће је позвао Беџета Пацолија да их посети у својству „министра спољних послова Републике Косово”.

Политика

Број прегледа:
hit counters free

Новости