24/3/2021 8:52
Online Counter

На данашњи дан пре тачно 22 године почела је НАТО агресија на нашу земљу.

Српски спортисти нису седели скрштених руку. Током 78 дана бомбардовања бранили су нашу земљу како су знали и умели. Готово сви су широм света истицали поруке да се заустави агресија, а најхрабрији међу њима био је легендарни фудбалер Црвене звезде Владан Лукић, који је те 1999. године одлучио да спортску опрему замени војном униформом.

Лукић је у то време бранио боје француског Меца, а саиграч у тиму био му је још један бивши ас Звезде Ненад Јестровић.

Јестровић је у једном интервјуу за "Мондо" открио како је Лукић напустио Француску и отишао у Србију да се са својим народом бори против агресора.

Лукић није говорио француски језик, па је једног јутра позвао Јестровића да са њим оде код председника клуба. Владан није рекао пријатељу о чему жели да разговара са првим човеком Меца...

"И ја сам био изненађен, није ми ништа рекао шта ће да каже, само ми је рекао хоће да иде код председника, да причамо. Знам да је стално пратио шта се дешава на Kосову", рекао је у поменутом интервјуу Јестровић.

Kада су стигли у канцеларију уследио је шок. Лукић је рекао да жели да се врати у Југославију и да се придружи војсци како би помогао у одбрани земље од агресора.

Рекао је да не може више, да хоће да се врати и да помогне свом народу, био је огорчен због НАТО бомбардовања. Његова ћерка је имала пар година, то је трајало два дана и он је отишао на ратиште", каже Јестровић и додаје:

"Председник је мислио да се он шали, чак је тражио да му да и теренско возило, џип, да се бори против НАТО злочинаца. Председник му је то дао, изашао му је у сусрет. Лука је велики патриота, давао је 200 одсто себе, волео је да зна шта се дешава овде, био је невероватан по том питању, а био је сјајан фудбалер".

Лукић се вратио у Србију, док је Јестровић остао у клубу.

"Са француских телевизија су сваког дана долазили на тренинге, снимали ме, питали да ли ћу да се вратим… Нисам могао да помогнем никако. Нити је Владан Лукић могао да помогне. Могао је да да енергију, да пружи подршку свом народу, али војно смо били инфериорни у односу на НАТО, треба сагледати ствари другачије", истакао је бивши голгетер.

Број прегледа:
hit counters free

Новости