13/11/2020 20:29
Online Counter

Адвокат и први министар полиције у Србији након смјене власти Слободана Милошевића, Божо Прелевић рекао је да је главни циљ обавјештајних структура да компромитују нову власт и да се на то не треба обазирати. Он је рекао да се мора направити дисконтинуитет и то са људима који неће да се свете, већ желе да направе грађанску, цивилизовану, на закону и Уставу засновану државу.

“Црна Гора мора да зна, да Мила Ђукановића и његов систем, на власт може да врати само садашња опозиција. То се десило Србији, гдје су се демократске странке подијелиле и сукобиле, али не само оне међусобно, њих су службе безбједности конфронтирале дајући им различите податке, нетачне информације... То ће све дешавати у Црној Гори, тако да новим властима треба много памети, савјетници да знају како да Црну Гору из једног ауторитарног режима преведу на миран начин, без нових сукоба, у нешто што се зове цивилизована држава”, рекао је Прелевић “Вијестима”.

Да ли су теорије завјере, хајке у дијелу медија и на друштвеним мрежама и покушаји компримитовања нове скупштинске већине у Црној Гори, специјални рат или је то нормално након смјене власти?

Након “плишане револуције” у Чешкој, главна директива агентима службе била је - спроводити опсежне мјере за дезинформисање противника, уз компромитовање највиђенијих представника и истицање њихових идеолошких личних и других неуспјеха. Најбитније је придобити висококвалитетне утицајне агенте у средствима информисања и међу студентима. Kад погледате ову директиву, видећете да се све то десило у Србији након 5. октобра.

Послије готово 30 година власти Мила Ђукановића, нормално је и уобичајено да такве структуре не желе да се препусте новим властима на милост и немилост. Они неће да ћуте, они ће да раде ове ствари из директива чешке службе. Они ће по свим мрежама, у свим медијима, било директно, а посебно преко “независних интелектуалаца”, да руше кредибилитет нове власти.

Нове власти на то не треба да обраћају пажњу, они су добили изборе на обећањима шта ће да промијене, они то треба да спроведу. Ово што се дешава је само нешто што се могло очекивати узимајући у обзир да је странка која је изгубила веома богата, да је до јуче држала већину медија, јавног простора, институција, универзитета и свега осталог. За очекивати је да то неће престати.

Али, посљедње је што нове власти треба да ураде је да улазе у рат. Наравно треба увијек објаснити шта је истина, а шта не, али не треба да уђете у рат саопштењима, зато што ће у том случају они побиједити, јер ви ништа друго нећете урадити само ћете одговарати у медијима на некакве притужбе.

На који начин нове политичке снаге и људи без политичког и безбједносног искуства да се одупру овим стварима?

Ја сам био у прилици да будем први човјек полиције у Србији и ја једини од 65 хиљада људи сам био нов. То је катастрофална ситуација. Нови министар унутрашњих послова мора да доведе искусне, повјерљиве људе, да направи екипу и да у структурама МУП-а пронађе такве. Тамо има часних, паметних и стручни људи, треба да направи дисконтинуитет са старим властима. Он то не може да уради са старим људима, а ни са онима који то никад нијесу радили. То је немогућа опција, не можете ни позоришну представу да направите са неискуснима.

Тај нови министар мора да ради са људима који знају како да направе дисконтинуитет, гдје сијеку дисконтинуитет, на које људе да рачунају. И данас у Србији највећа моћ српског режима лежи у рукама служби безбједности. Ту направити дисконтинуитет је централно важна ствар за нове власти. Ако они ту не направе дисконтинуитет, за четири године ће Мило Ђукановић и ДПС да лустрира њих. Он ће да лустрира Kривокапића, Абазовића, и онда ће бити куку-леле за Црну Гору. Ту морају да се направе тимови. Није могуће да један човјек то ради. То морају да схвате и политички представници и премијер, дакле није довољно промијенити министра. Оно што је такође важно је то ко су нови људи. Не можете да мијењате ствари са неким избаченим људима од ко зна када, који су избачени са јасним разлозима из служби безбједности, па сада хоће да се свете. Не можете са њима направити дисконтинуитет.

Ви морате да направите дисконтинуитет са људима који неће да се свете, већ желе да направе грађанску, цивилизовану, на закону и Уставу позиционирану државу. Мислим да су то централне ствари.

Дио обавјештајног сектора је и АНБ и Војно-обавјештајна служба која је измјенама закона добила велике надлежности... С обзиром на то да је Црна Гора чланица НАТО-а, колико то додатно компликује ствари?

Мислим да компликује јер су то рјешења која су непозната европским демократијама. Осим ако се не ради о трговини наркотицима и неком озбиљном организованом криминалу. Ту није само питање ко је на челу те институције и ко сачињава тај тим, него је централно питање свих питања - ко је у надзору. Дакле, ми смо урадили моделе закона у Србији на основу 40 закона о полицији и обавјештајној служби, то смо радили заједно са Ветсминстер агенцијом из Лондона и њиховим експертима за обавјештајне службе. Централно питање свих питања је надзор. Ви морате да имате озбиљан надзор над радом тих служби да би оне биле у функцији свих грађана, а не у функцији мале групе веома богатих људи. Ако то успијете да урадите, а то се може урадити данас на крилима побједе, онда ће ове власти добити и сљедеће изборе.

Ако оне уђе у психо-патолошку везу одговарања на глупава саопштења која ће сваки дан да буду пласирана, дакле на психо-патолошку везу са бившим властима... То ми имамо у Србији. То је најбољи начин да се грађани Црне Горе, они најпаметнији иселе, као што се селе из Србије и Хрватске, Босне.... Дакле Црна Гора може да види како то изгледа, може да види добра рјешења из региона, то је Словенија. А може да види и ова лоша рјешења, као што је Србија.

Зашто у Србији никад није заживио Закон о лустрацији? Због недостатка политичке воље или нечег друго?

Искључиво због недостатка политичке воље тај закон никада није заживио. Или у преводу - зато што су стари власници финансија, капитала и те безбједносно-информационе моћи, били много јачи од побједника 5. октобра. Пошто сам био министар унутрашњих послова, најбоље знам до које мјере су људи из ДОС-а напустили оно на шта су се обавезали, а то је Закон о лустрацији.

Kад погледате има доста богатих који су данас у власти, а били су нераздвојни од Зорана Ђинђића. Има их и код Мила Ђукановића. То је та иста група људи који у ствари гледају простор на који начин да наставе богаћење. Ако су у новој власти коруптивни, они ће прихватити велике апанаже, прихватиће да се ништа не измијени. Али, и заузврат, то ће платити својом главом на изборима. Ако нијесу коруптивни, направиће од Црне Горе одлично мјесто за живот.

Да ли је постојао политички притисак Запада да се не улази у лустрацију, мада је била другачија ситуација тада у Србији и сада овдје?

Амбасаде имају своје циљеве који не морају да буду везани за циљеве Црне Горе. Kад погледате у НАТО-у је и Чешка, Словачка, Мађарска и Пољска. Доста земаља које су направиле лустрацију и Источна Њемачка, данас као Њемачка. Дакле, да нијесу направили ту врсту дисконтинуитета, они данас не би били ту гдје су били. И Kомунистичка партија Пољске се 1993. године, када је дошла на изборе, бунила против лустрације, а онда када су се поново вратили на власт, они су 1993. године почистили све припаднике Солидарности, који су срушили KП.

Хоћу да кажем да ми у Србији нијесмо поступали по Закону о лустрацији, али ви кад погледате српску јавну сцену видите да је лустрације и те како било јер су на власти радикали, јуловци и еспеесовци. Дакле, неће бити да они нијесу лустрирали демократе. Наравно да су лустрирали, али не по закону о лустрацију, него по неким њиховим неписаним балканским правилима.

Јадне су земље у којима вам треба храброст да будете министар

“Морате да направите дисконтинуитет у многим стварима и изаберете “чисте људе”... Мјесецима овдје говорим ‘пустите Црногорце’, они могу сами. И вјерујем да они могу сами, не треба им ниједан тутор, има довољно паметних и мудрих људи који имају морала и интегритета и они ће да изаберу најбоље. Можда ће и да погријеше некада, али то ће вјероватно сјутра и да исправе. Kада гледам ту владу, ја бих волио да сам видио рецимо (Миодрага) Лекића за министра иностраних послова, не познајем га лично, али има невјероватан углед у дипломатији некада заједничке државе и не видим да је то окрњио. Али то што је предложен други, то није разлог да нападате неки реформски курс, неку реформску владу... Знам да је велико нестрпљење након деценија претходне власти, али треба имати стрпљења, верујем у мудрост и стабилност тих људи, и мислим да ће умјети да нађу најбоље људе и најбоља рјешења за одређене ресоре.

Јадне су земље - а ми спадамо у јадне земље - у којима вама треба храброст да бисте били министар. У Црној Гори и треба храброст да би неко био министар, управо зато што ће неко кроз таблоиде не само црногорске, него и српске и босанске... да дезавуише јавност износећи којекакве глупости и којекакве оптужбе... Чујем да је овај кандидат за МУП рекао ‘мени ово не треба у животу’. То је управо одговор који треба бившим властима да једног за другим нападну, како би људи напустили те позиције.

ДПС ће ако се врати, одржати лекцију из осветољубивости

“Лустрација сама по себи је врло важан документ, али лустрациона комисија нема за циљ само неку правду која ће бити накнадно остварена. Њен основни циљ је да оне људе који су кршили људска права, тако што су заробили државу, склони са пута реформи. Јер ако их она не склони, од те Црне Горе неће бити ништа, врло брзо ће се ствари вратити назад. Ако се за три или четири године, или двије, врати ДПС, они ће одржати лекцију из осветољубивости. Дакле, велики је улог и велика одговорност људи који преузимају власт у Црној Гори. Није само дневно функционисање Црне Горе њихов основни задатак, већ окретање Црне Горе од заробљене државе у једну модерну европску државу. Они морају да поставе те основе, да не могу да владају људи који имају највише пара. Ако је то поента, онда ће имати мафију у влади”, рекао је Прелевић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости