17/10/2022 13:38
Online Counter

Светосавска српска листа се залаже да се улица Партизански пут у подгоричком насељу Толоши преименује у улицу Благоја Јововића, српског јунака из Црне Горе. Благоје Јововић био је војник Југословенске краљевске војске у Отаџбини, син витешких Брда и осветник Срба страдалих у Јасеновцу у ери Независне Државе Хрватске.

Овај Бјелопавлић је, у аргентинском градићу Ломас дел Паломар, 10. априла 1957. године, са два метка фатално ранио вођу усташа, Анта Павелића. Злочинац је, касније, од последица рањавања, преминуо у Франковој Шпанији. Тиме је Јововић реализовао оно што нису могле или нису хтјеле да ураде цијеле службе које су наводно тражиле крвавог поглавника НДХ.

СВЕТОСАВСКА поштује оба антифашистичка покрета, и партизански и четнички, који су дјеловали у српском народу и на територији Црне Горе. Уважавајући бројне потомке равногораца у Црној Гори, краљевих војника, антифашиста, констатујемо да је неопходно да се исправи историјска неправда и да једна подгоричка улица понесе име хероја који се обрачунао са највећих фашистом и нацистом, након Адолфа Хитлера, кога памти Европа.

Ако су обије савремене Црне Горе, и она српска, и црногорска, не само декларативно антифашистичке, онда никоме не треба да смета да ова улица добије име по човјеку који је најбољи изданак традиционалне Црне Горе.

Србима би се, прихватањем иницијативе СВЕТОСАВСКЕ, послала јасна порука да антифашисти у Црној Гори цијене српско учешће у укупној популацији и српски допринос слободи ових простора и антифашизму бивше Југославије.

Радуле – Раде Бојовић, одборнички кандидат и потпредсједник Градског одбора СВЕТОСАВСКЕ у Подгорици

Подгорица, 17. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости