1/9/2019 13:13
Online Counter

Предсједник Њемачке Франк Валтер Штајнмајер обећао је у Вјелуњу да Њемачка неће заборавити на одговорност коју јој намеће историја. Штајнмајер је, у првом градићу у Пољској који је његова земља под владом фашиста бомбардовала још прије објаве Другог свјетског рата, замолио за опроштај за ратне страхоте на пољском језику.

“Цинизам њемачког агресора био је безграничан, посљедице страшне али без обзира на то нема много Њемаца који знају за догађаје у Вјелуњу и дошло је вријеме да се то промијени. Вјелуњ мора да остане у нашим мислима и срцима. Прошлост не може да се заборави. Она не пролази. Желимо то да памтимо и прихватамо ту одговорност коју нам намеће наша историја”, казао је у зору на свечаном обиљежавању годишњице бомбардовања тог града предсједник Штајнмајер.

На њемачком језику, а затим и на пољском рекао је да одаје пошту жртвама напада на Вјелуњ, пољским жртвама њемачке тираније и моли за опроштај.

Обиљежавање 80. годишњице од избијања Другог свјетског рата почело је данас у централној Пољској гдје су Франк Валтер Штајнмајер и предсједник Пољске Анџеј Дуда заједно у свитање одали пошту цивилним жртвама Другог свјетског рата.

Вјелуњ су бомбардовали авиони Хитлеровог ратног ваздухопловства 1. септембра 1939. године у 4:40 ујутру, док је градић спавао, изненада, док још Њемачка није објавила рат Пољској. Три четвртине Вјелуња легло је у рушевинама, бомбардоване су и болница и синагога, а у бомбардовању је, како најчешће наводе историчари, јер прецизног списка нема, погинуло око 1.200 људи.

“И данас је сјећање болно. Био је то терор за којим је услиједило уништавање, наставило се понижавање, сви прогони, тортуре и убијање милиона пољских грађана и пољских и европских Јевреја”, казао је њемачки предсједник и захвалио Пољацима и Европљанима што су упркос свим тим језивим злочинима које је његова земља починила широм свијета пружили руку помирења и поново прихватили Њемце у круг Европе и Европљана.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда захвалио је Штајнмајеру за моралну сатисфакцију јер је предсједник Њемачке обиљежавање годишњице почео баш у Вјелуњу.

“Мислите ли да је лако доћи у град који су прије 80 година звјерски уништили људи из властитог народа? Из претходног покољења, покољења очева и дједова. Зар мислите да је лако погледати у очи онима који су преживјели или онима који носе у себи цио живот трауме? Хвала, предсједниче. Видим човјека који је дошао с покорношћу, погнуте главе за то да ода пошту. Присуство предсједника Њемачке, то је вид моралне сатисфакције”, казао је предсједник Дуда Штајнмајеру и грађанима Вјелуња.

Централна државна свечаност обиљежавања 80. годишњице од избијања Другог свјетског рата одржава се овог пута изузетно у Варшави, а не у Гдањску, гдје је формално рат почео нападом њемачког бојног брода на пољски гарнизон у свитање 1. септембра 1939. године, зато што је цијели програм подређен главном госту, предсједнику САД Доналду Трампу, који је, међутим, због урагана на Флориди у посљедњем тренутку отказао посјету и учешће у Варшави.

Обиљежавање годишњице у Варшави је у свијету изазвало први пут и контроверзе зато што су за разлику од прослава прије 10 година овог пута пољске власти конзервативне странке Право и Правда настојале да избјегну по сваку цијену да једна од главних званица буде предсједник Русије Владимир Путин и умјесто свечаности са некадашњим ратним савезницима, власти су одабрале да је обиљеже са садашњим из НАТО, Европске уније и Источног партнерства.

Са Западног Балкана без обзира на велике цивилне жртве и јак антифашистички покрет њихових земаља позивницу нису добили предсједници Србије, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније и њих нема међу 250 гостију из 40 државних делегација.

Број прегледа:
hit counters free

Новости