3/2/2020 13:33
Online Counter

Мислим да је вријеме да држава Црна Гора директније реагује на литије, поручио је писац и добитник највећих црногорских државних награда Милорад Поповић.

Поповић је то казао у интервјуу за „Дане“ који је водила Тамара Никчевић, а пренијела је Антена М Дарка Шуковића.

„Реакција Цетињана на најаву литије СПЦ-а показује да су молебан револуционари храбри само ако им се не супротставите; покажете ли им отпор, постају дисциплиновани и кооперативни”, наводи Поповић.

У тексту се Цетиње назива једином “слободном територијом” у Црној Гори.

„Наводно протестујући против недавно усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, СПЦ је по црногорским градовима недавно започела ‘молебан револуцију’, чији су политички циљеви отворено антицрногорски, идентични оним из времена ‘догађања народа’ и ‘антибирократске револуције’. Мета СПЦ није Закон; мета им је држава Црна Гора“, каже Поповић.

Наводи да протести нису против Закона јер цркви, како каже, нико не отима имовину, већ Амфилохије покушава да задржи монопол над црногорским црквама.

Он је протесте упоредио са Исламском револуцијом.

“Ријеч је о покушају успостављања хибридне теократије, у којој имате врховног поглавара, неприкосновеног ауторитета, како у вјерском, тако и у политичком, моралном и сваком другом смислу”.

Поповић је навео да ће шетње трајати док се шетачи не уморе, а да ће успут покушати да изазову инцидент како би срушили власт. “Литије су, у то нема сумње, припрема за насиље”.

На питање одакле толики број људи на улицама, Поповић каже да се ради о манипулацији коју гледамо још од деведесетих година.

“Насловне стране београдских контролисаних таблоида можда мијењају уреднике, али не и уређивачку политику. Бруталне лажи што су их некада шириле Политика, Експрес политика и Вечерње новости, уперене против црногорског комунистичког руководства – оно је након тога срушено са власти, а Црна Гора гурнута у срамни рат за остварење великосрпских интереса – данас шире Информер, Пинк, Миломир Марић, Политика, Вечерње новости Милорада Вучелића”, истакао је Поповић.

Поповић је означио и “концерн Вијести” као носећи стуб великосрпске пропаганда када говори о “унутрашњим слабостима”, а ту је у један кош ставио “политичке странке чија се идеологија заснива на великосрпском национализму” и неименоване поједине институције, НВО и медије “који су логистика таквој политици.”

Он каже да СПЦ у Црној Гори тврди да су Острог и Цетињски манастир власништво Србије, и да ако је тако онда Црне Горе нема.

“Зашто Србији не преписати и Биљарду, резиденцију Петра Другог Петровића Његоша? Или Двор краља Николе? Или Октоих Црнојевића? Ако је већ Србија могући власник свега што сам навео, зашто у једном моменту Београд од Подгорице не би тражио да му препише и Аеродроме Црне Горе, Луку Бар или црногорско море и обалу? Ту политику СПЦ данас брани”, закључује Поповић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости