13/3/2020 15:55
Online Counter

Национални координациони тим за заразне болести данас је усвојио мјере које је јуче, на сједници Владе, предложио Институт за јавно здравље.

''Најкраће елементи наредбе која је данас усвојена је да се забрани упловљавање свих крузера и јахти, да се забрани окупљање становништва у затвореним и на отвореним јавним мјестима, посјета лицима на болничком лијечену, посјета затвореницима, да се прекине образовно васпитни рад у јавним и приватним образовно васпитним установама у трајању од најмање 15 дана, почев од 16. марта. Током прекида овог рада, једном од родитеља или самохраном родитељу дјетета које није старије од 11 година живота Влада ће обезбиједити плаћено одсуство са рада, осим у здравству. Донијели смо одлуку да затворимо одређени број граничних прелаза. Непоштовање било које ове мјере ће подлијегати кривичној одговорности'', казао је Симовић.

Министар здравља Kенан Храповић казао је да нема потврђених случајева оболијевања од коронавируса у нашој земљи.

Навео је мјере из Наредбе која је данас донијета:

- забрана упловљавања крузера и јахти;

- забрана окупљања становништва на затвореним и отвореним мјестима;

- забрана посјета болесницима и затвореницима;

- прекид рада у васпитно-образовним установама од понедјељка;

- затварање граничних прелаза према БиХ, Албанији, Хрватској, Србији и свих прелаза за погранични саобраћај;

- забрана путовања у Швајсцарску, Њемачку, Данску.

Министар просвјете Дамир Шеховић је казао да ће се по истеку рока од 15 дана анализирати ситуација и донијети одлука да ли ће обустава наставе продужити на још неки период.

''Све приватне и јавне образовно-васпитне установе престају са радом од понедјељка. У жељи да олакшамо организацију времена породицама, а са циљем да дјеца буду у добрим рукама лако смо се сагласили да створимо претпоставке и да омогућимо једном од родитеља или самохраном родитељу дјеце која нису старија од 11 година на плаћено одсуство за вријеме док њихово дијете не борави у школи. Све ово радимо са циљем да заштитимо интерес и здравље дјеце као и наставног особља. Kао што сте сами могли примијетити без обзира на то што ова одлука погађа преко 14 хиљада просвјетних радника и један број родитеља циљ је да пошаљемо поруку да је ријеч о превентивним мјерама и да на основу тога не би смјели да извлачимо закључке и ширимо панику. Све одлуке ће се доносити у координацији са надлежним државним органима и да ћемо доносити одлуке у циљу заштите здравља дјеце јер када се бринемо о здрављу дјеце бринемо се о здрављу цијеле нације'', казао је Шеховић.

На питање да ли ће бити неки вид онлајн наставе Шеховић говори да ће о томе Министарство просвјете накнадно одлучити.

''Морамо разумјети амбијент у којем доносимо одлуке, ми их доносимо прије свега због заштите здравља дјеце и то је апсолутни приоритет, све остало је мање важно. Ми данашњим одговорним чином затварања вртића, школа и факултета, затварамо претпоставке за онемогућавање ширења заразе која срећом није присутна. Важније је да заштитимо здравље дјеце, наставног и ненаставног особља од било којег другог особља. У року од обуставе од 15 дана у зависности од друге одлуке, која ће бити обустава наредбе или продужење, Министарство просвјете ће донијети одлуку како да надокнаде пропуштено. Нигдје не каснимо и немојте се бринути врло одговорно ћемо разматрати о том питању'', додао је Шеховић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости