29/8/2019 14:14
Online Counter

Одборнички клуб Демократског фронта могао би да напусти и Ђорђије Вујовић, трећи по реду одборник од успостављања нове будванске власти који, због неслагања са подгоричком централом, жели да самостално настави политичко дјеловање. Овим се наставља расипање некада најјачег политичког субјекта у Будви, који је на изборима 2016. добио највише гласова и у скупштинским клупама имао седам одборника, колико имају и тренутно супротстављене Демократе.

Након што их је прво напустио Стеван Џаковић, кога је Покрет за промјене искључио из партије јер је свој глас да буде градоначелник у првој ротацији дао Драгану Kраповићу (Демократе), а не лидеру будванског ДФ-а Марку Бату Царевићу, био је кажњен, и он је задржао мандат и пуних двије и по године дјелује самостално. Његовим стопама кренула је и некадашња предсједница локалног ПзП-а Валентина Тадић, која је изашла из партије због, како је навела,“супротних идеолошких и политичких ставова“. Раскол унутар локалног ДФ-а практично је изазвао потез политичких челника и њихових оштрих и неумјесних саопштења према члановима будванске коалиције који су се супротставили организовању манифестација „Гуча у Будви“.

Тадићевој је то, како је навела, била кап која је прелила чашу, а сада ће то исто учинити и Вујовић, који се јавно оградио да није написао саопштења хомофобног садржаја, у коме се помињу колеге из Демократске Црне Горе и Црногорске. Иако је централа ДФ-а најавила да ће случај Вујовића разматрати у септембру, након одмора, он је како незванично сазнајемо, већ одлучио да напусти тај савез и буде самостални одборник, који ће подржавати Царевића у управљању градом.

Будвански градоначелник има подршку и Џаковића и Тадићке. Она је и навела да неће угрозити опстанак владајуће коалиције.

Ипак, Вујовић би могао да представља и неку другу политичку партију, која није у локалном парламенту, јер како сазнајемо, странке које имају своју просрпски и проруски префикс, већ врбују Вујовића да буде њихов представник.

Овим би локални ДФ остао на само четири одборника, док у локалном парламенту Демократе имају осам, Црногорска три, а СДП – УРА једног одборника.

Најновијом прерасподјелом, будвански парламент имао би практично четири независна одборника, што је највише забиљежено у пракси.

Незванично „Вијестима“ је у локалном ДФ наведено, да они сматрају да потези Тадићеве неће угрозити дјеловање овог савеза у Будви.

„Напуштање Покрета за промјене одборнице Валентине Тадић представља њен лични чин и право да сама бира политичку опцију којој припада или подржава. Kако смо имали прилике да видимо, ради се о неслагању са руководством партије којој је припадала, а која је један од конституената ДФ, тако да је јасно да више не подржава потезе које вуче централа. У односу на локални ниво и ДФ у Будви, као одборник, није имала примједбе на рад локалне власти већ супротно, подржавала је све одлуке клуба одборника и исказивала позитиван став о раду извршне локалне власти и према предсједнику општине Царевићу. Kако је и сама најавила, очекујемо да ће остати привржена својим принципима и да ће или вратити мандат или наставити да одборничку функцију врши на начин да чува изборну вољу грађана. Да ли ће се опредијелити за прву или другу опцију остаје да се види“, рекао је “Вијестима” саговорник из ове партије.

Сматра да је ово је учестала појава на политичкој позорници Црне Горе.

Будванској владајућој коалицији остало је још годину мандата, а од када је у фотељу градоначелника сјео Царевић, од почетка јануара, будванска градска управа је у константној кризи. Готово да не прође десетак дана да град не потреса нека политичка или друга афера, која доводи власт на ивицу распада.

Број прегледа:
hit counters free

Новости