25/10/2019 22:25
Online Counter

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потписала је данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, којим се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Споразум ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан, што обухвата тржиште од приближно 185 милиона људи.

Премијерка је, на седници Евроазијског међувладиног савета у ширем саставу, истакла да је поменути документ од великог значаја за Србију и њену економију, за динамичнији раст, конкурентност компанија и бољи стандард грађана.

Она је подсетила на то да је Србија до сада имала билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, док се сада унифицираним споразумом са Унијом проширује сарадња на Јерменију и Киргистан.

Желим да изразим захвалност свима што сте били отворени партнери, тако да смо издејствовали додатну либерализацију у односу на споразуме са три земље, пренела је премијерка.

Према њеним речима, додатно је договорено да ће у земље ове уније моћи да се извезе и 2.000 тона цигарета, приближно 90.000 литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија.

Брнабић је предочила да се обраћа у име Србије која је дуго била изолована, додајући да поједине чланице знају како је бити под санкцијама и колико се времена и прилика губи док други расту и развијају се.

Србија је, како је указала, после дугог периода изолације предуго била неактивна или је чекала друге да јој отворе врата. Данас смо окренути сарадњи са свима који могу да помогну да се привреда развија и да грађани живе боље.

Премијерка је подсетила на то да је Србија постала чланица Евроазијске инфраструктурне инвестиционе банке, као и да је јуче имала састанак са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу, а све са циљем сарадње како би грађани Србије живели боље.

Према њеним речима, упркос растућем протекционизму у свету, Србија је промотер и заговорник слободне трговине, што показује свакодневно.

Председник Владе Русије Дмитриј Медведев навео је да чланице Евроазијске економске уније – Руска Федерација, Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан имају укупан БДП од приближно два трилиона америчких долара.

Премијер Белорусије Румас Сергеј Николајевич рекао је да је ово добар пример како земље Евроазијске уније граде нове односе са својим дугогодишњим партнерима.

Према Споразуму о слободној трговини, Србија ће у земље Уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, приближно 90.000 литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија, док остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Србија потписивањем Споразума неће постати чланица Евроазијске економске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016. године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Укупна робна размена Србије са пет земаља чланица ЕАЕУ у прошлој години износила је 3,4 милијарде долара, а приближно 90 одсто укупне трговинске размене се реализује са Русијом.

Примена Споразума ће почети када га ратификују парламенти Србије, Русије, Киргистана, Јерменије, Белорусије и Казахстана.

Потписивању овог документа присуствовао је и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Евроазијска економска унија званично је основана 1. јануара 2015. године.

Број прегледа:
hit counters free

Новости