26/7/2019 23:32
Online Counter

У Сребреници је на згради некадашњег СУП-а постављена и освештана Спомен плоча у знак сјећања на страдање сребреничких Срба, преноси РТРС.

Страдали су током рата остали у овој енклави или су заробљени и одведени у ову зграду гдје им се губи сваки траг.

Јована Зекић посљедњи пут, каже, видјела је оца Обрада баш испред ове зграде. Одвело га је тадашње муслиманско полицијско и војно руководство. Већ 27 година трага за његовим посмртним остацима.

- 9. маја остао је тачно пред СУП- ом и ми ништа не знамо - прича Јована.

Слична судбина задесила је више од стотину Срба који су заробљени и убијени у овој и сличним зградама у Сребреници од 1992. до 1995.

- Такође у овој згради заробљени Срби са Залазја су одведени и убијени - ријечи су Бранислава Васиљевића из организације породица несталих и убијених Сребреничана.

Ову плочу дуго су оспоравали Бошњаци и дио међународне заједнице јер у Сребреници ексклузивно право да буду жртве имају само Бошњаци, каже начелник Младен Грујичић.

- Сматрамо да треба да се обиљежи свако стратиште. Дошао је тренутак да се прича да је овдје страдао српски народ - истакао је Грујичић.

Осим ове зграде, према подацима удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, у Сребреници је током рата било десетак логора за Србе, као што су зграда Катастра и зграда суда, тзв. Пилићарник у Поточарима гдје је убијено више од стотину Срба.

Број прегледа:
hit counters free

Новости

No items found.