26/7/2019 23:08
Online Counter

Након данашње неуспешне седице ''владе'', Рамуш Харадинај потврдио је да је он сада бивши премијер, али да ће се обратити Уставном суду да би, како је рекао, добио тумачење о овлашћењима и одговорности "владе у оставци".

- Нећемо доносити одлуке осим оних које се буду тицале буџета за ванредне парламентарне изборе, а министри ће наставити само са одређеним задацима - рекао је Харадинај, пренела је "Kоха".

Он је подсетио да је у својој писаној оставци истакао да неће допустити вакуум у раду институција.

- Ја више нисам премијер, ја сам бивши премијер, након оставке - казао је Харадинај, пренела је KТВ.

Најавио је да ће питање о надлежностима "владе у оставци" уставном суду упутити владина канцеларија за правна питања, и да очекује да та највиша правосудна институција разјасни новонасталу ситуацију након његове неопозиве оставке.

Данашња седница косовске владе прекинута је због неслагања чланова Харадинајевог бившег кабинета о томе шта даље у новонасталој ситуацији, јавила је РТK на албанском језику.

Харадинај је на почетку седнице рекао да влада, према тумачењу владине правне канцеларије, нема право да ствара вакуум у свом раду, чему су се успротивили министри из реда владајуће ДПK и Иницијативе, па је Харадинај рекао да му не преостаје ништа друго већ да се обрати Уставном суду.

Искористио је ову прилику да се још једном осврне на 100 одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ, и поновио да ће та мера остати све док Србија не призна косовску независност.

Не види, казао је, могућност да споразум о нормализацији односа са Београдом буде донесен без признања косовске независности у оквиру постојећих граница.

- Ја сам против тога. Нећу дозволити укидање такси док не добијемо признање косовске независности. Дакле, порез остаје, док Србија не призна Kосово - рекао је Харадинај, преноси "Зери".

Седници владе нису присуствовали шеф ''косовске дипломатије'' Беџет Пацоли и Фатмир Љимај, који је лидер Иницијативе и потпредседник бившег премијера, пренела је "Kоха".

Број прегледа:

Новости