28/8/2019 9:28
Online Counter

Министарство спољних послова успјеће да заокружи 30 повлачења признања Косова* прије решења статуса јужне српске покрајине, сазнаје портал ''Српско уједињење'' у Влади Србије. Ресор којим руководи лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић већ има неколико јачих ''кечева'' у рукаву који ће бити активирани када се приближи финална фаза разговора, у сусрет коначном решењу.

Министар Дачић руководи се принципом ''тиха води бријег рони'' и труди се да буде испомоћ предсједнику Вучићу уколико се овај нађе пред ултиматумом да мора признати лажну државу Косово, односно пристати на тзв. подјелу. У Београду се калкулише да би габарите српског дијела суштински одређивали Американци, те да и за ту варијанту ваља појачати српски улог.

Досадашња тактика ''мало по мало'', односно периодично повлачење признања независности Косова*, показала се као исправна и медијски је добро пропраћена у српској, али и широј јавности, тврди извор ''Српског уједињења''.

У протекле двије године, 15 држава је повукло признање Косова*: Унија Комора, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Соломонска Острва, Палау, Централноафричка Република и Того.

Тренутни однос снага у Уједињеним нацијама, када су у питању све чланице, је 97 према 96 у корист Косова*. Психолошки је веома важно да се замијене позиције и да Србија добије предност у односу на привремене институције у Приштини како би са тим ''капиталом'' стартовала у 2020-ој, години одлуке.

Извори портала ''Српско уједињење'' не одбацују могућност да неки од ''капиталаца'' повуче признање током завршне фазе преговора, при чему је сасвим извјесно да ће српска дипломатија ''заокружити'' 30 повучених признања, до краја 2020. године, што ће представљати 27 одсто од укупног броја оних које су, својевремено, признале Косово*.

- У питању је, свакако, сувише значајан проценат и више ништа неће бити исто. Србија ће јасно демонстрирати међународни утицај и потврдити озбиљан дипломатски приступ. То практично значи да ћемо у времену пред нама имати просјечно по једно мјесечно повлачење признања Косова*, појашњава извор портала ''Српско уједињење''.

Наредних дана:

– Како су Американци 2008. године доводили у заблуду оне који су признали лажну државу Косово?

– Како се Србија изборила за повлачење признања?

– Ко су ''кандидати'' који се сами јављају за повлачење?

Напомена: Косово*  – привремено окупирана територија на подручју државе Србије

Број прегледа:
hit counters free

Новости

No items found.