5/10/2019 16:18
Online Counter

Док су хиљаде антиамеричких демонстраната у Атини протестовале против његове посјете, државни секретар САД Мајк Помпео је данас говорио о важности потписивања споразума о одбрани и како би Грчка могла бити "стуб стабилности региона".

Испред Скупштине Грчке хиљаде демонстраната су скандирале "Помпео иди кући!", док је центар Атине затворен за саобраћај, уз јако полицијско присуство.

"Грчка може играти важну стратешку улогу у региону" и "може бити стуб стабилности", рекао је Помпео који се састао с премијером Kиријакосом Мицотакисом.

Kако се наставља притисак Турске у источном Средоземљу, циљ посјете Помпеа је да ојача сарадњу с Грчком, традиционалним и историјским савезником Сједињених Држава у региону и чланицом НАТО-а.

Биће потписани споразуми о "унапријеђењу сарадње у одбрани" двеју земаља, наводе амерички и грчки извори.

Грчки премијер је говорио о напетој ситуацији на источном Средоземљу, гдје Kипар, острвска чланица ЕУ, оптужује Турску за обављање илегалних операција бушења подморја у трагању за природним гасом.

"Kипар је затражио примјену међународног права и поздрављам позитиван допринос Сједињених Држава да помогну плодоноснијој клими у региону", рекао је Мицотакис.

Европска унија је више пута осудила турско илегално бушење подморја код Kипра, али Анкара је ове недјеље послала истражни брод "Јавуз" у ексклузивну поморску економску зону Kипра гдје оперативне дозволе имају француски и италијански енергетски гиганти "Тотал" и "Ени".

Извор: Агенција Бета

Фото: Reuters

Број прегледа:
hit counters free

Новости