20/8/2019 20:12
Online Counter

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у 18.30 часова у Њујорку са америчким државним секретаром Мајком Помпеом.

Стејт департмент је саопштио је да ће државни секретар угостити Вучића на радном ручку, у 12.30 по локалном времену, када су и почели разговори, а, како сазнаје "Блиц", упркос првобитном плану, амерички државни секретар је продужио трајање састанка за 15 минута.

Планирано је да главна тема разговора буде Kосово и Метохија, а изненадни позив Помпеа говори у прилог тези да се Америци жури са решавањем косовског проблема и да жели да преузме кључну улогу у том процесу.

Сусрет председника Србије и високог америчког званичника биће суштински, а не само формалног карактера. У тиму председника Србије кажу за "Блиц" да он потпуно спреман иде на састанак.

- Председник Вучић се никада овако темељно није припремао као за ове састанке у Њујорку - наводе у Вучићевом тиму.

Осим с Помпеом, председник Србије имаће и низ других састанака током боравка у Сједињеним Државама, а главна тема биће Kосово.

Kако сазнајемо, Вучић ће тражити заштиту за српски народ на Kосову и Метохији и за српске светиње, али пре свега инсистираће у разговору с Помпеом да САД изврше притисак на власт у Приштини да укине таксе на робу из Србије. Он ће послати јасну поруку саговорнику да без тога нема повратка за преговарачки сто.

- Председник ће од највеће силе света тражити балансирани и фер приступ решавању косовскометохијске кризе. После ове посете ствари ће бити много јасније када је у питању поглед на будућност Србије, посебно у смислу америчке политике према јужној српској покрајини - каже извор "Блица".

Број прегледа:
hit counters free

Новости