6/7/2019 13:36
Online Counter

Управа полиције забранила је Митрополији црногорско – приморској Српске православне цркве литургију поводом Ивањдана, објавили су данас подгорички медији.

Литургија је требало да буде одржана у Цркви Светог Јована у Свачу код Улциња, а забрањена је јер је у питању „заштићени локалитет“.

Побједа пише да ће се литургија, као и лани, одржати неколико десетина метара даље. И Вијести наводе да ће празник бити обележен, док су из улцињске парохије саопштили да још не знају – где.

Полиција је окупљање унутар сакралног објекта, који је годинама предмет археолошких истраживања, забранила на захтев локалне власти, која је пре неколико дана једногласно осудила најављене активности Митрополије црногорско приморске.

Појединачно најјача албанска партија, Форца, позвала је јуче на очување реда, мира и међурелигијског и међуетничког склада, остајући при осуди намере СПЦ „да литургију одржи на територији насељеној неправославним становништвом“.

Према најавама, полиција ће обезбеђивати литурију.

Управа полиције прошле године забранила је литургију СПЦ на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу јер скуп није благовремено пријављен, али и уважавајући, како су саопштили, став Министарства културе да је реч о културном и археолошком локалитету.

Митрополит Амфилохије је са свештенством ипак литургију одржао недалеко од остатака цркве.

Тада је из Митрополије црногорско-приморске истакнуто како је тај догађај „без икакве потребе, привукао пажњу јавности, те, нажалост, опет, у делу медија, приказао Митрополију црногорско-приморску као неког наводног узурпатора и провокатора“

Парох улцињски, протојереј Синиша Смиљић, казао је „Вијестима“ да је шокиран одлукама власти и полиције.

Свештеник Смиљић је потврдио да је полиција забранила скуп унутар објекта, али није одговорио на питање да ли ће се и где одржати литургија: „Не знамо још ништа, видећемо“.

Исламска заједница је послала отворено писмо надлежним иституцијама да забране долазак митрополита Амфилохија и служење Свете литургије, позивајући Албанце да „дигну глас док није касно“.

Број прегледа:
hit counters free

Новости

No items found.