14/6/2020 23:09
Online Counter

Протојереја Мирчету Шљиванчанина су припадници црногорске полиције вечерас хтјели да приведу, али да га је одбранио народ.

"Очекујемо да ће полиција доћи по њега чим се народ разиђе", казао је свештеник Предраг Шћепановић који није знао ништа о кривичној пријави која је била поднијета, па је тужилаштво одбацило,како су јавили неки медији у Подгорици.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије рекао је испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици да је од њега и протојерерја Мирчете Шљиванчанина тражено да "разагнају народ са Храма".

Амфилохије је то рекао након повратка испред Светиње са протестне литије улицама Подгорице у којој је учествовало више хиљада грађана и коју је предводио управо митрополит црногорско приморски.

"Да ли је Мирчета то могао да прихвати? Црква Божија је да сабира све људе и земаљске народе, да их мири, призива на слогу, љубав и помирење. Отац Мирчета је позван у полицију. Ја сам рекао инспектору да једини који треба да одговара сам ја", казао је Амфилохије након чега су окупљени грађани узвикивали "Сви, сви".

"Тај инспектор је са Kосова и рекао сам му да ми овдје бранимо светиње и на Kосову. Откуд им право, некрштеним владарима, да узимају светиње? Они су признали непостојећу државу Kосово, одрекавши се срца Црне Горе за вријеме краља Николе. Значи, треба оца Мирчету сад у затвор зато што је тражио ово сабрање. Неће дочекати ниједна власт у овој земљи да ми разгонимо народ. Овај народ је сад слободан, послије 70 година и само неко ко је антинародан може да тражи да се народ одрекне слободе. Ако се ова власт одрекне овог безумља, онда ћемо ми бити за њих, а ако не, онда ће ово бити злочин као кад су признали Kосово", рекао је Амфилохије.

Он је казао да је он најодговорнији за оно што се догађа на литијама.

"Нека ме ухапсе и у Спуж нека ме воде, биће ми добро да се одморим. Али није добро за њих, није добро за Црну Гору да наставе са насиљем. Следеће седмице ћемо наставити сабрања, све док не пониште безбожни закон", рекао је Амфилохије.

Kако је навео, на подручју Улциња подигнуто је преко пет хиљада огромних зграда и хотела.

„А само руше конак Светог Василија Острошког. Њему су објавили рат, као што су у Никшићу ухапсили владику Јоаникија и осам свештеника, као што сада хоће оца Мирчету да хапсе“, нагласио је Амфилохије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости