24/11/2019 7:34
Online Counter

Стотину римокатоличких прелата, свештеника и научника оптужило је папу Франциска за паганство због исказивања поштовања симболима јужноамеричке паганске богиње у Ватикану.

У петицији против папе, коју су потписали, тврде да је Франциско прекршио прву Божију заповијест: Немој других богова осим мене, те да му пријети вјечно проклетство.

Затражили су од поглавара римокатолика да се „јавно покаје за своје гријехове“.

Текст петиције написан је на три странице на седам језика.

Први на списку Францискових гријехова је давање дозволе да се почетком октобра у врту Ватикана „обави акт идолопоклонства паганској богињи Мама Пача“ и да се „идол постави поред олтара Светог Петра“.

Тврде да се потом „идол“, по папином одобрењу, појавио у цркви Санта—Марија—ин—Траспонтина. И да се Франциско извинио када су га „гневни католици“ бацили у Тибар.

Наводе и да је за вријеме једне мисе на олтар поставио „посуду која је коришћена приликом обреда у част Пачамаме“.

Све се ово догађало током октобра — за вријеме „Амазонског синода у Ватикану“ који је окупио 184 католичка епископа из Јужне Америке.

На том епископском скупу се расправљало и о томе могу ли се свештеници женити, а жене постајати ђакони, може ли се римокатоличко богослужење прилагођавати житељима Амазоније, њиховом поимању свијета, традицијама, симболима и обредима.

Тако се у Ватикану појавила Мама Пача, једно од главних божанстава у митологији јужноамеричког индијанског племена Кечуа.

Она се од 2009—те у Боливији на државном нивоу поштује као богиња плодности.

У том `синоду` није било потпуне сагласности ни поводом свештеничких бракова, ни поводом жена—ђакона, ни поводом адаптације мисе.

Франциско ће се о тим питањима изјаснити до краја године.

Потписници петиције се боје да је папа своје одлуке већ донио и да је Амазонију довео у Ватикан да би од ње започео либералне реформе у римокатолицизму.

Специјалиста за питања религија Александар Дворкин поводом свега је указао:

— Франциско је језуита, а они су у латинској Америци још од 60—их година прошлог вијека на лијевим позицијама. Сам папа се конзервативцима у својој цркви, наравно, не свиђа.

Петицију је потписао и  католички архиепископ Вигано, који је одраније у конфликту са Франциском, а у њој му се замјера и потписивање „Документа о људском братству у прилог мира и коегзистенције“ који је потписао са Ахмедом Ел Тајебом, великим имамом џамије Ал—Азхар.

Ватикан је оптужбе одбацио, наводећи да се није радило ни о каквом паганству, већ о исказивању поштовања према вјеровањима народа Амазоније и њиховим симболима, културним и религиозним.

Са Франциском се веровастно ништа неће догодити. Поред осталог и због догме о папској непогрјешивости и несмјењивости.

Српско уједињење — Борба за веру

Број прегледа:
hit counters free

Новости