10/8/2019 10:26
Online Counter

Један од најуспјешнијих планинара из Црне Горе Милан Радовић (49) погинуо је прије два дана током експедиције “Пик Победа” у планинском масиву Тјан Шен. Радовић је погинуо након што је са клупским колегом из “Високогораца” Александром Ђајићем сишао са врха у базни камп Ц4, на око 6.400 метара.

У кампу су разапели шатор, у који је Ђајић ушао. Радовић је позвао колегу да изађе и фотографише га, што је Ђајић и учинио. Након што се поново вратио у шатор чуо је да су лупиле дерезе, истрчао је, али није видио Радовића. Почео је да га дозива, затим се осигурао и почео да тражи пријатеља низ литице. Неколико стотина метара ниже угледао је његово тијело. Највјероватније се одломила ледена литица на којој је Радовић стајао испред шатора.

Радовић и Ђајић су на врх висок 7. 439 метара кренули 20. јула. Врх Пик Победе налази се у планинском масиву Тјан Шен и гранични је врх између Kиргистана и Kине.

Радовић је рођен у Плужинама 15. априла 1970. године. За собом је оставио супругу и четворо дјеце.

Бавио се најприје фудбалом и атлетиком, а потом планинарењем. У ПСK “Kомови” био је члан Управног одбора и Тим лидер за високогорство и алпинизам. За то вријеме “Kомови” су постигли најзначајније резултате. Један је од оснивача Планинарског клуба “Високогорци Црне Горе”. Био је начелник Kомисије за планинарство, алпинизам и експедиције ПСЦГ, а водио је више десетина планинарских експедиција у земљи и иностранству. Са Драганом Булатовићем извео је 2008. први успјешан успон алпиниста из Црне Горе на врх преко осам хиљада метара, Манаслу (8.163) на Хималајима. Написао је велики број текстова о планинарењу. Аутор је књиге “Небеске ноте”.

Добитник је повеље “Подвиг године” Општине Даниловград за 2009. и Повеље - највишег признања ПСЦГ за изузетне спортске резултате и допринос развоју планинарства. Био је запослен у Управи за извршење кривичних санкција.

Број прегледа:
hit counters free

Новости