20/1/2020 21:38
Online Counter

На празник крштења Господа нашега Исуса Христа, у граду Трајскирхену, удаљеном 20 км од Беча, у свеправославној парохији Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, служена је Света литургија.

Након Литургије, уприличена је литија кроз центар Трајскирхена до градског моста, гдје је заједница предвођена својим парохом, презвитером мр Слађаном Васићем, уз молитвени призив благодати Пресветог Духа, трократно погрузила Часни и животворни крст Господњи у ријеку Швехат.

Ове године, литија, која је окупила велики број вјерних, била је посвећена страдалној Светосавској цркви у Црној Гори, која се, ових дана, храбро и достојанствено бори за очување својих светиња, свог идентитета и људског достојанства.

Носећи литијске барјаке, иконе, транспарент са натписом: ,,Храбро се држите и издржите“, као и заставе Краљевине Црне Горе, вјерници ове свеправославне парохије су изразили своју солидарност са епископством, свештенством и народом Црне Горе. Локалној телевизији парох, о. Слађан дао је кратак интервју у коме је јавност упознао са проблемима Цркве код нас, и рекао да се литија не организује због неких национално-политичких интереса, већ као знак молитвене подршке Цркви у Црној Гори, која се бори за оно што је у свим нормалним државама свијета законом загарантовано. Такође, народ Црне Горе, својим величанственим литијама, тим видом мирног и ненасилног протеста против безакоња, показао је како се Богојављење збива дубински у његовој души и срцу.

Отац Слађан је најавио да ће се све до повлачења тзв. Закона о слободи вјероисповјести, сриједом у 19 часова, служити Молебан за нашу Цркву.

Парохија, из које нам стижу поруке молитвене подршке, основана је 7. октобра 2018. године, по благослову Његовог преосвештенства Митрополита Арсенија, митрополита за Аустрију, Васељенске патријаршије. Саборни храм ове парохије, посвећен Светом Николају Мирликијском, саграђен је 1514. године, а обновљен након рушења од стране Турака, приликом опсаде Беча 1683. године. Добротом градске управе 2018. предат је на коришћење православнима овога града. Једна од особености ове парохије је и то што њени парохијани припадају различитим народима и нацијама, па се богослужење, осим на говорном њемачком, обавља и на српском, грчком, црквено-словенском, енглеском, румунском, арапском и другим језицима.

Број прегледа:
hit counters free

Новости