16/5/2020 12:38
Online Counter

Након завршеног извиђаја никшићко Основно државно тужилаштво данас је поднијело и предало Основном суду у Никшићу оптужни предлог против девет свештеника Епархије будимљанско-никшићке зато што су дана 12. маја, поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта, литије, улицама Никшића, саопштио је на конференцији за новинаре руководилац никшићког ОДТ-а Стево Шекарић.

Он је казао да су епископ будимиљанско никшићки Јоаникије и свештеници Српске православне цркве Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Kнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Kрушић и Никола Маројевић оптужени да су починили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

Према ријечима Шекарића Тужилаштво је у току извиђаја прикупило доказе неопходне за подизање оптужног акта и то у року од 72 часа, док су се окривљени налазили, приведени и задржани.

“Тужилаштво није ставило предлог за одређивање притвора према окривљеним, јер сматра да за тим нема више законског основа с обзиром да је подигнут оптужни предлог против окривљених“, појаснио је Шекарић додајући да је прописана казна за ово дјело до једне године затвора или слиједи новчана казна.

Он је нагласио и да је одлука о пуштању из притвора владике Јоаникија и свештеника донесена касно јер да су је могли донијети раније они би тако и урадили.

“Тако су изискивале неке процедуре у току извиђаја неопходне за комплетирање материјала на основу кога би могли да подигнемо оптужницу, прибављање и комплетирање аудио и видео документације. Требали смо да саслушамо два свједока од којих смо одустали сматрајући након анализе цјелокупне техничке документације да није неопходно њихово саслушање да би могли подићи оптужни предмет”, појаснио је Шекарић.

Он је казао и да је одлука о задржавању донесена на основу закона о кривичном поступку због основане сумње да би оптужени могли поновити извршење кривичног дјела.

Епископу будимљанско -никшићком Јоаникију и осморици свештеника синоћ је укинуто задржавање од 72 сата.

Број прегледа:
hit counters free

Новости