24/7/2020 11:51
Online Counter

Хиљаде верника окупило се испред Аје Софије у Истанбулу где се данас одржава прва муслиманска молитва од 1934. године. Стигао је и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Због пандемије корона вируса ограничен је број верника. У Ају Софију могло је да уђе њих 500, док су остали, како се процењује неколико хиљада њих, испред грађевине. Предвиђено је да се молитва обави у пет зона на отвореном, три за мушкарце и две за жене.

На 11 места формирани су контролни пунктови где се верницима мери температура пре молитве. Маске су обавезне. Место ће обезбеђивати око 20.000 полицајаца, а присутно је и више од 700 лекара, више од 100 возила хитне помоћи и санитетски хеликоптер.

Надлежне службе након дезинфекције, пристиглима деле маске и једнократне простирке за молитву. Уједно, грађанима деле и симит (хлеб) и чај како би се окрепили.

Додаје се и да је блокирано неколико улица према здању. Раније је саопштено и да ће хришћански мозаици на зидовима Аја Софије бити током муслиманске молитве прекривени завесама.

Очекује се да ће осим турског председника свечаном отварању џамије присуствовати и други званичници неколико партија. Такође, поводом церемоније су пристигли и многи домаћи и страни туристи.

Молитва је организована две недеље након што је Државни савет Турске одлучио у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Аја Софија претворена у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, Мустафе Kемала Ататурка на том документу.

Ердоган је након доношења те одлуке издао декрет о претварању Аја Софије у џамију, која је првобитно изграђена као византијска катедрала. Међународна заједница је оштро осудила тај потез.

Црква Свете Софије је саграђена 537. године, а у џамију је претворена 1453. године, одмах пошто су снаге султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Kонстантинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Аја Софија је на списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСKО).

Foto: SEDAT SUNA/EPA

Број прегледа:
hit counters free

Новости