10/2/2020 17:24
Online Counter

Црногорски Савјет Агенције за електронске медије (САЕМ) одлучио је да ограничи реемитовање емисија “Добро јутро Србијо“, „Ћирилица“ и „После ручка“ на „TV Happy“ и “Ново јутро“ на телевизији „Пинк М“ из Србије на период од три мјесеца јер се, како наводе, у овим програмима промовише мржња, нетрпељивост и дискриминација према припадницима црногорске националности.

Они су подсјетили да је Kонвенцијом о прекограничној телевизији (члан 7) и Директивом о АВМ услугама (члан 6) прописано да сви програмски прилози, у погледу њиховог приказивања и садржаја, треба да поштују достојанство људског бића и основна права других, као и да посебно не смију неприкладно истицати насиље или подстицати расну нетрпељивост, као и да не смију садржати било какво подстицање мржње на основу расе, пола, вјере или националности.

“Имајући у виду да се ради о кршењу стандарда, на чије поштовање су се обавезале и Црна Гора и Србија, САЕМ је закључио да се наведеним програмским садржајима подстиче на мржњу, нетрпељивост и дискриминацију према припадницима црногорске националности. При томе је коришћено погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезврјеђивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета”, додаје се у саопштењу САЕМ-а.

Учесталим емитовањем, наводе надаље, емитери су показали намјеру да се спорним садржајима утиче не само на осјећања и емоције особа према којима су ови неприхватљиви садржаји усмјерени, већ и да изазове реакцију према њима, укључујући оне које могу имати за посљедицу (циљ) изазивање или подржавање насиља.

“Не доводећи у питање право свих емитера да информишу јавност о питањима од јавног интереса, емитованим садржајима се из емисије у емисију и скоро свакодневно омогућава, подстиче и оправдава осјећај негирања, неприхватања и анимозитета према припадницима црногорске националности. Тиме је, по мишљењу САЕМ-а, злоупотријебљено право на слободу изражавања”, закључује се у саопштењу САЕМ-а.

Број прегледа:
hit counters free

Новости