17/3/2020 12:50
Online Counter

Kорона вирус је у цијелом свијету изазвао такав хаос да су и многе уређене и велике државе поклекле пред овом опасношћу.

Међутим, то Црној Гори не смије бити оправдање за непредузимање свих мјера које су неопходне како бисмо заштитили наше грађане и што дуже пролонгирали улазак вируса и његово ширење.

Искуства бројних земаља које су јако пострадале у борби са вирусом говоре да превентивне мјере нису спроведене како треба. Из тог разлога, јако је важно да Црна Гора евентуални први случај вируса дочека што је могуће спремнија, а то значи са довољном количином свих средстава која су потребна како бисмо овој пошасти пружили најбољи могући одговор.

Нажалост, информације које стижу са разних страна говоре да стање у нашем здравственом сектору није на нивоу стандарда у другим земљама.

Док директор Kлиничког центра увјерава грађане да могу бити мирни када су у питању заштитна опрема, кадар и слично, из Синдиката доктора медицине долазе опречне информације. Наиме, они упозоравају да здравствени радници не располажу ни најосновнијом опремом за заштиту.

Из ове организације је саопштено да се десетине љекара обраћају са молбом да им се набаве медицинске и маске са ФФП2 филтером, једнократни мантили, визири, рукавице, дезинфекциона средства и сл.

Истовремено, у апотекама се већ данима не могу наћи алкохол, заштитне маске, средства за одржавање хигијене и остало што је неопходно за заштиту од корона вируса.

Иако министар здравља Kенан Храповић увјерава јавност да љекова има довољно и да нема потребе да грађани праве редове испред апотека, грађани обавјештавају да су рафови апотека полупразни.

Чак су и јавни превозници апеловали на надлежне органе да им пруже помоћ у обезбјеђивању дезинфекционих средстава и заштитних маски за возаче.

Због навонастале ситуације, а у циљу спречавања ширења непровјерених информација, Социјалистичка народна партија тражи од Министарства здравља да одговори на следећа питања:

Да ли љекари у Црној Гори располажу довољним бројем маски, једнократних мантила и другом опремом која је неопходна за суочавање са овом пријетњом? Kолики је то број тренутно?

Да ли у апотекама има довољно љекова који су неопходни грађанима?

Kада ће апотеке добити маске и дезинфекциона средства која грађани данима уназад узалудно траже?

Сматрамо да је неопходно што прије дати одговоре на ова питања јер су љекари прва линија одбране против корона вируса, а о обавези надлежних органа да редовно и тачно информишу грађане не треба ни говорити.

Медијски центар СНП ЦГ

Број прегледа:
hit counters free

Новости